Nem örül a kárpátaljai magyarok támogatásának egy ukrán politikus

2017.03.19. 14:27

A krími tatárok érdekvédelmi szervezetének (Medzslisz) elnöke szerint a Magyarország által Kárpátaljának nyújtott támogatás veszélyezteti Ukrajna területi egységét.

Musztafa Dzsemilev, a krími tatárok kijevi parlamenti képviselője az Obozrevatyelnek adott interjújában fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy a magyar politikusok egyre gyakrabban hozzák szóba a kárpátaljai magyarok érdekvédelmének fontosságát.

A Petro Porosenko államfő pártjának frakciójában ülő honatya szerint az a mód, ahogyan

Magyarország egyre fokozottabban igyekszik támogatni a Kárpátalján élő állampolgárait,

a Kreml módszereire emlékeztet, amelyekkel a kelet-ukrajnai „orosz világ” megteremtésén fáradozik.

Dzsemilev úgy látja, hogy Ukrajna és Magyarország viszonya már korábban sem volt felhőtlen. Ennek okát a magyar politikusok, közük Orbán Viktor nyilatkozataiban látja, amelyek „az ukrán Kárpátalján” élő magyarok jogainak védelmére vonatkoztak.

Musztafa Dzsemilev szerint a magyar politikusok túl gyakran beszélnek a kárpátaljai magyarok érdekvédelmérőlForrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Vladimir Shtanko

Elemzők szerint a kijevi kormányzat igyekszik visszanyerni a kelet-ukrajnai rendezéssel kapcsolatosan megnyilvánuló „puhánysága" miatt egyre türelmetlenebb nacionalisták bizalmát.

Ez a már elfogadott, kisebbségellenes nyelvtörvényben,

illetve az elnök által minap beterjesztett, a kettős állampolgárságot szankcionáló törvényjavaslat tekintetében is megnyilvánul.