Líbia 800 millió eurós segélycsomagot követel az EU-tól

Olaszország, migráns, menekült, Líbia
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
Líbia a partjairól induló migránsok hullámát 800 millió euróért tudná megfékezni. A pénzt az Európai Uniótól és kifejezetten Olaszországtól követeli Líbia.
Vágólapra másolva!

A Líbia által követelt, 800 milliós segélycsomagról hétfőn, a Rómában zajló Európa–Afrika miniszteri találkozóhoz időzítve írt a Corriere della Sera című olasz napilap. Lényegében nyilvánosságra hozták az Olaszország és Líbia között február 2-án aláírt migrációs megállapodás részleteit.

A dokumentum szerint Fájez esz-Szarrádzs, a líbiai nemzeti egységkormány miniszterelnöke a migránsok megállítására

rengeteg felszerelést kért.

Többek között helikoptereket, hajókat, parti járőrözésre alkalmas motorcsónakokat, mentőautókat, terepjárókat és más járműveket, műholdas telefonokat, búvárfelszerelést, éjszakai távcsöveket, valamint katonai radarrendszert is igényelt. A radarrendszer egyébként problémás, ugyanis ilyet csak ENSZ-felhatalmazással lehet átadni Líbiának, mivel az országgal szemben fegyverkorlátozás van érvényben.

2017 eleje óta már több mint 20 ezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, többnyire Líbiából Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Az olasz lap azt is írja, hogy eddig

az EU és Olaszország 200 millió eurót adott már a líbiai kormánynak.

A cikk szerzője szerint a líbiai követelések megnehezítik a tárgyalásokat a Rómában zajló migrációs találkozón, ahol az EU tagállamai és az észak-afrikai Tunézia, Algéria és Líbia képviseltetik magukat – többnyire miniszteri szinten.

A líbiai miniszterelnök egyébként a Tripoliban zajló harcok miatt lemondta részvételét, az egységkormányt a bel- és a külügyminiszter képviseli. A Corriere azt is írja, hogy 2017 eleje óta már több mint húszezren érkeztek a dél-olaszországi partokra, és majdnem kivétel nélkül Líbiából indultak el.