Elpusztult a teknős, amelyik majdnem ezer pénzérmét megevett

teknős, érme evő, Thaiföld
Vágólapra másolva!
Vérmérgezésben elpusztult kedden az a thaiföldi levesteknős, amelynek gyomrából két hete csaknem ezer pénzérmét operáltak ki orvosok.
Vágólapra másolva!

A rengeteg aprópénz miatt vérmérgezése lett a teknősnek. A műtét után "végre szabadon tudott úszni és boldogan enni, mielőtt kimúlt volna" – mondta Nantrajka Csanszu, aki 11 kilogramm pénzérmét távolított el az állat gyomrából március 6-án.

Az Omszinnak (persely) elnevezett teknős jól volt az operáció után, ám egy szombati orvosi ellenőrzésnél kiderült, hogy gondok vannak a bélrendszerével.

Az orvosok másodszor is megműtötték, de azóta a teknős kómában volt, és már nem ébredt fel.

A Bangkoktól 120 kilométerre délre lévő Szri Racsa város egyik tavában élt a 25 éves nőstény levesteknős.

Katonák vitték állatorvoshoz, amikor észrevették, hogy úszáskor nem használja az egyik lábát. Megröntgenezték és számítógép-tomográfiás vizsgálatnak vetették alá, amely kimutatta az aprópénzeket.

Az öt kilogrammot nyomó érmék súlya összeroppantotta a teknős hasi páncélját,

életveszélyes fertőzései voltak. Az orvosok szerint több érme megrozsdásodott vagy részben feloldódott benne.

Úgy került a sok pénz a tóba, hogy a thaiföldiek szerint szerencsét és hosszú életet hoz, ha pénzt dobnak a teknősök otthonául szolgáló tavakba. Ebben az esetben is ez történt.

A levesteknősöket, melyek átlagosan 80 évig élnek, az IUCN természetvédelmi világszervezet a veszélyeztetett fajok közé sorolja.