Egy éve történtek a véres brüsszeli terrortámadások

brüsszeli robbantás első évfordulója
Employees at Brussels' international airport in Zaventem attend a memorial ceremony to mark the first anniversary of the twin Brussels attacks by Islamic extremists on March 22, 2017. Belgium marks the first anniversary of the Islamic State bombings in Brussels, one at the airport and the other in the metro, in which 32 people were killed and more than 320 wounded with ceremonies showing that the heart of Europe stands defiant. / AFP PHOTO / BELGA AND AFP PHOTO / Emmanuel DUNAND
Vágólapra másolva!
Az áldozatok hozzátartozóinak részvételével egyperces néma csenddel emlékeztek meg az egy évvel ezelőtt elkövetett brüsszeli terrortámadások 32 halálos áldozatáról. A támadásoknak magyar érintettjei is voltak. 
Vágólapra másolva!

Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál - azokon a helyszíneken, ahol egy évvel ezelőtt terroristák megöltek 32 embert - Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök az elhunytak hozzátartozóival emlékeztek meg a Brüsszel elleni merényletekre. A repülőtéren tartott megemlékezésen a várócsarnok előtt felállított emlékműnél Fülöp király koszorút helyezett el, majd felsorolták az elhunytak neveit és nemzetiségüket.

A királyi pár és a belga kormány képviselői ezt követően a Maelbeek metrómegállónál is koszorút helyeztek el. A nap folyamán több helyen terveznek megemlékezéseket a belga fővárosban. Néma főhajtással egybekötött hivatalos megemlékezést tartanak a belvárosban, a tőzsde épületénél.

Az Európai Bizottság székházának közelében felavatják a kettős terrortámadás áldozatainak emlékművét.

Képre kattintva megnyílik a galéria Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

2015. novemberi párizsi merényleteket követően, 2016. március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai.

A két támadásban harminckét ember meghalt, és nagyjából 340-en megsebesültek, utóbbiak között két magyar is volt.