Heroincsempészet miatt ítéltek halálra kilenc embert Vietnamban

Vágólapra másolva!
Egy vietnami bíróság kilenc embert halálra ítélt, másik kilencre pedig életfogytiglani börtönt szabott ki heroinkereskedelem és illegális fegyverbirtoklás miatt.
Vágólapra másolva!

Az elítéltek Laoszból Vietnamba és Kínába csempésztek kábítószert. További öt vádlottat 18 hónaptól 20 évig terjedő börtönre ítéltek.

Mind annak a fegyveres drogbandának a tagjai, amelyet még tavalyelőtt számoltak fel a vietnami hatóságok. A csoport ügyében kedden hirdetett ítéletet a délkelet-ázsiai ország északi részén található Hoa Binh tartomány népi bírósága.

A bűnözői hálózat tevékenységét 2015 januárjában leplezték le. A rendőrség az említett tartományban őrizetbe vett egy revolverrel rendelkező, 33 éves férfit, Tran Duc Duyt, miután az általa vezetett teherautóban 94 csomag (nagyjából 33 kilogramm) heroint talált. A nyomozás során elkapták a többi 22 embert is.

A szóban forgó drogbanda 2012 és 2015 között majdnem

fél tonna heroint csempészett

Laoszból Vietnamba és Kínába összesen 683 ezer dollár (csaknem 200 millió forint) értékben. A csoport tagjai ellen katonai fegyverek birtoklása miatt is vádat emeltek.

Vietnamban rendszeresen szabnak ki halálbüntetést. A helyi törvények szerint a legszigorúbb büntetési tétel jár például 600 grammnál több heroin vagy 2,5 kilogrammot meghaladó mennyiségű metamfetamin birtoklása vagy csempészete miatt.