Öngyilkos merénylők robbantottak egy menekülttáborban

Abubakr Shekau a Boko Haram terrorista szervezet vezetője, elrabolt diáklányok, 2013
A screengrab taken on September 25, 2013 from a video distributed through an intermediary to local reporters and seen by AFP, shows a man claiming to be the leader of Nigerian Islamist extremist group Boko Haram Abubakar Shekau. The video, which comes after an outburst of violence in northeastern Nigeria, shows the man taunting world leaders after the military said he may have been killed. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / BOKO HARAM" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Több öngyilkos merényletet követtek el szerdán egy északkelet-nigériai menekülttáborban. A támadásokban legalább négyen meghaltak, és tizennyolcan megsebesültek. 
Vágólapra másolva!

Borno szövetségi állam központjának, Maidugurinak egyik elővárosában, a Muna Dalti nevű táborban robbantottak a hajnali órákban. A tábornak több tízezer lakója van, akik a Boko Haram terrorszervezet elől menekültek el.

Az ENSZ becslése szerint közel 800 ezren menekültek Maiduguriba a hadsereg és a Boko Haram közötti összecsapások miatt.

Tijjani Lumani, a tábor koordinátora szerint négy robbanás rázta meg a létesítményt, az AFP hírügynökség viszont úgy értesült, hogy öt öngyilkos merénylő összehangolt támadásáról van szó. A DPA hírügynökség is ez utóbbi információt erősítette meg, és húsz sebesültről, valamint nyolc halottról számolt be, utóbbiak között vannak a merénylők is.

A Boko Haram már évek óta küzd a kalifátus megteremtéséért Forrás: AFP/-

A támadásokat egyelőre egyetlen csoport sem vállalta magára, de valószínűsíthető, hogy a Boko Haram áll mögöttük. A terrorszervezet szombaton is merényletet követett el Maiduguriban, akkor négyen haltak meg.

A Boko Haram a nyugat-afrikai Nigéria többségében muszlimok lakta északkeleti részén akarja kiépíteni az iszlám kalifátust.

A konfliktusnak eddig legalább 20 ezer halálos áldozata van, és 2,6 millióan váltak földönfutóvá a harcok miatt. A dzsihádisták terrorja miatt és a szárazság nyomán a térségben több millió ember szenved az élelmiszerhiány miatt.

A terrorcsoport harcosai 2014-ben kiterjesztették támadásaikat a szomszédos Kamerun, Niger és Csád területére is, ugyanebben az évben a Boko Haram hűséget esküdött az Iszlám Államnak, hogy együtt küzdjenek a "hitetlenek ellen".