A brüsszeli polgármester szerint a mecsetek a szalafisták kezén vannak

brüsszeli robbantás első évfordulója
Brüsszel, 2017. március 22. Katonák biztosítják a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőteret 2017. március 22-én. Egy évvel korábban kettős robbantás történt a repülőtéren, valamint az európai uniós intézmények közelében lévő brüsszeli Maelbeek metróállomáson egy robbantásos merényletet hajtottak végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái. A merényletek következtében legkevesebb harminckét ember életét vesztette, háromszáznegyvenen megsebesültek. (MTI/AP/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
Brüsszel polgármestere tagadja, hogy városa a dzsihád fővárosa lenne, de tisztában van vele, hogy ez a közvélekedés alakult ki, amikor kiderült, hogy a párizsi és brüsszeli terrortámadások résztvevőinek jelentős része a belga fővárosban élt.
Vágólapra másolva!

– mondta Yvan Mayeur, Brüsszel polgármestere. A polgármester azt is elmondta, hogy a városnak meg kell küzdenie az iszlám szélsőségesekkel, azonban azt tagadja, hogy a Brüsszel a dzsihadisták fővarása lenne – nyilatkozta a De Morgen nevű lapnak.

– mondta Yvan Mayeur, a belga fővárosban elkövetett terrortámadások első évfordulóján. A politikus szerint mindenki tudja, hogy a városban működő mecsetek élén szalafisták vannak, de ezen csak úgy tudnának változtatni, hogy ha a városvezetése új mecseteket építtetne.

Szalafizmus az iszlámban a Szelef Mohamed társainak generációját, illetve az őket követő két generációt jelenti. A szalafizmus az iszlám azon irányzata, amely szó szerint értelmezi a Koránt, és a Saria kiterjesztését, alkalmazását hirdeti. A keményvonalas értelmezés miatt könnyedén talál szimpatizánsokat az európai életmódból kiábrándult, vagy az integrálódni nem tudó bevándorlók között. A kontinensen – főleg Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában –egyre nagyobb befolyással bír az iszlám vallás ilyen fajta felfogása.

Az új mecsetek élén a demokratikus szabályokat követő vezetők kellenének, akiket az állami kontrol alá helyeznének.

Mayeur tagadja, hogy Brüsszel a dzsihád fővárosa lenne, de tudja hogy ez a közvélekedés alakult ki, amikor kiderült, hogy a párizsi és brüsszeli terrortámadások résztvevőinek jelentős része a belga fővárosban élt.

– mondta a városvezető.

A keményvonalas iszlám Európában is könnyen terjed Forrás: YouTube

A polgármester szerint nemcsak a radikalizálódott fiataloktól kell tartani, hanem általában a szélsőségesektől.