Tizennégy órán át hallgatták ki a leváltott dél-koreai elnököt

Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint szerda hajnalban távozott a szöuli központi ügyészségi hivatalból Pak Gun Hje volt dél-koreai államfő, akit 14 órán keresztül hallgattak ki a leváltásához vezető korrupciós botrány miatt.
Vágólapra másolva!

Az egyebek mellett vesztegetéssel, hatalommal való visszaéléssel és államtitoksértéssel gyanúsított exelnök nem válaszolt az épület előtt összegyűlt újságírók kérdéseire, hanem egyből egy rá váró autóba szállt, és szöuli otthonába ment.

Pak összesen 21 órát töltött az ügyészségi hivatalban. Most először hallgatták ki azóta, hogy az alkotmánybíróság

március 10-i döntésével megszűnt a mentelmi joga.

Az ügyészek nem árulták el, hogy újra beidézik-e Pakot kihallgatásra vagy letartóztatási parancsot kérnek ellene.

Az ázsiai országot a múlt század '60-as és '70-es éveiben irányító katonai diktátor, Pak Csong Hi lánya ellen azért indított alkotmányos vádeljárást a dél-koreai parlament, mert kiderült, hogy egyik bizalmasa, barátnője, Csoj Szun Szil

kormányzati és személyi döntésekbe is beleszólhatott.

Azonban neki semmilyen hivatalos tisztsége nem volt. A kormányzat hatalmas összegeket sajtolt ki nagyvállalatoktól, köztük a Samsung Csoporttól, a kultúra és a sport támogatása ürügyén, és a pénzek olyan alapítványoknál kötöttek ki, amelyeket Csoj ellenőrzött. A héten két ilyen alapítvány működési engedélyét is bevonta a dél-koreai kulturális minisztérium.

A 65 éves Pak Gun Hje volt Dél-Korea első olyan demokratikusan választott elnöke, akit a parlament elmozdított hivatalából.

Akár több mint 10 év börtönbüntetést is kaphat,

ha bebizonyosodik, hogy kenőpénzeket fogadott el nagyvállalatok vezetőitől.

Dél-Koreában a botrány miatt május 9-én előrehozott elnökválasztást tartanak, amelyek várható győztese a közvélemény-kutatások szerint a liberális Mun Dzse In emberi jogi aktivista, aki a legutóbbi, 2012-es voksoláson Pak fő riválisa volt.