Hatályon kívül helyeztetné a BKV-s vesztegetési per ítéletét a főügyészség

Vágólapra másolva!
Hatályon kívül helyeztetné a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség azt a tavaly őszi, elsőfokú ítéletet, amelyben a Budapest Airportot és a BKV-t is érintő vesztegetési ügyben többeket szabadságvesztéssel sújtottak – írja csütörtöki számában a Magyar Idők. A lap értesülését Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője megerősítette.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők azt írja, hogy a tárgyalás másodfokon április 19-én folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán, ahol már a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség képviseli a vádat.

Részben felmentő ítélet

A vesztegetési ügyben Sziebert Györgyöt – aki korábban a Budapest Airport (BA) jogi előadója, később pedig a BKV jogi igazgatója volt – öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék.

A vád szerint Sziebert, akkor még a BA jogi előadójaként, és Rényi-Vámos Krisztina a BA jogi igazgatójaként 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött szerződést, amelyek a megbízási díj 5-10 százalékát visszajuttatták a megbízók részére. A rendőrség több bizonyítékot talált arra, hogy Rényi-Vámos Krisztina összejátszott a korábbi beosztottjával, Sziebert Györggyel, és a BA Zrt.-vel szerződésben álló ügyvédi irodáknak fiktív megbízásokat adtak.

Sziebert és tizenkét társa – köztük Fuzik Zsolt, a BKV volt informatikai igazgatója – ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség – írja a lap.

A Fővárosi Törvényszék az ügyben első fokon októberben hirdetett ítéletet, ahol

részben felmentette a repülőtéri vesztegetés vádlottjait.

A bíróság akkor jelezte, hogy a titkos információgyűjtéskor és a

titkos adatgyűjtéskor szerzett bizonyítékok túlnyomó részét nem vehették figyelembe, mert a bíró szerint a nyomozó hatóság többször hibázott.

A törvényszék a vádlottak közül az elsőrendűt, Sziebertet a börtönbüntetés mellett több mint 11 millió forintos vagyonelkobzással is sújtotta. A másodrendű vádlott, Rényi-Vámos két év szabadságvesztést kapott, amit öt év próbaidőre felfüggesztettek. A tizenhárom vádlott közül hatot felmentett, egy vádlott egyéves börtönbüntetését két évre felfüggesztette, három vádlottat két év próbára bocsátott, egy vádlottat pedig 50 nap fizikai munkára kötelezett a bíróság.