Szétverték az ellenzéki tüntetőket Minszkben

Minszk, tüntetés, Fehéroroszország, 2017
Ha Lukasenka nem akarja, nincs tüntetés a fehéroroszoknál
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vett a fehérorosz rendőrség szombaton több kormányellenes tüntetőt, akik a hatóságok tiltása ellenére gyűltek össze Minszk központjában.
Vágólapra másolva!

Mintegy 700 demonstráló próbált volna végigvonulni a fehérorosz főváros legnagyobb sugárútján, de a rohamrendőrök útjukat állták, és több embert őrizetbe vettek. Egy demonstráló elmondása szerint a hatóságok erőszakkal léptek fel a tüntetők ellen,

több nőt a hajánál fogva rángattak a rendőrségi buszokhoz.

A tüntetésen őrizetbe vettek pontos száma egyelőre nem ismert. A demonstráció kezdete előtt a Viasna nevű jogvédő szervezet a Twitteren közölte, hogy a rendőrség megrohamozta az irodájukat, és minden ott lévőt - 57 embert - őrizetbe vettek. Köztük a szervezet aktivistáit, újságírókat és külföldi megfigyelőket is.

Ha Lukasenka nem akarja, nincs tüntetés a fehéroroszoknál Forrás: AFP/Vasily Maximov

A hatóságok hajnalban elfogták Uladzimir Neklajev ellenzéki vezetőt is, a 2010-es elnökválasztás egyik jelöltjét, aki a minszi tüntetésen mondott volna beszédet. Neklajevet a fehéroroszországi Breszt városában szállították le a vonatról, amellyel a lengyel fővárosból, Varsóból érkezett vissza hazájába.

A szombatra tervezett minszki demonstráció előtti napokban több mint 100 ellenzékire szabtak ki háromtól tizenöt napig terjedő börtönbüntetéseket.


A történések előzménye, hogy az egykori szovjet tagköztársaságban két hónapja tüntetnek az emberek országszerte a "naplopók elleni törvényként" emlegetett jogszabály ellen. Ez lényegében megadóztatja a nem teljes munkaidőben dolgozókat.

Az országot 1994 óta vaskézzel irányító Aljakszandr Lukasenka elnök, akit sokan Európa utolsó diktátoraként emlegetnek, kezdetben még eltűrte a demonstrációkat, március elején még azt is bejelentette, hogy idén már nem fogják alkalmazni a törvényt. Csakhogy a jogszabályt nem helyezte végleg hatályon kívül, az elnök lemondását követelő demonstrációk pedig folytatódtak.

Március 25-én egyébként a fehérorosz ellenzék a "szabadság napját" ünnepli: 1918-ban ezen a napon kiáltották ki először az ország függetlenségét. Szombaton a Fehéroroszország nyugati részén lévő Hrodna (Grodno) városban és Bresztben is több százan tüntettek az elnök ellen. Őrizetbe vételekről onnan még nem érkezett hír.