Ezt lehet tudni a londoni terroristáról

Khalid Masood, London, terror, merénylő
Khalid Masood
Vágólapra másolva!
A Londonban gyilkoló Khalid Masoodot nyugodt családapaként ismerték a szomszédai. Pedig az 52 éves férfiban sok indulat dolgozott, többször is meggyűlt a baja a rendőrséggel az erőszakos húzásai miatt. Ahogy az agresszióját a szomszédok elől, úgy a vallási fanatizmusát is ügyesen titokban tartotta a hatóságok előtt, egészen szerda délutánig. Akkor belehajtott a Westminster-hídon sétáló tömegbe, majd néhány másodperccel később egy rendőrt is agyonszúrt.
Vágólapra másolva!

Igazi karácsonyi gyerekként látta meg a napvilágot Adrian Elms 1964-ben, a fiú egy délkelet-angliai városban, a Kent megyei Dartfordban született meg szenteste. A családi hátteréről keveset tudni, az biztos, hogy édesanyja házasságon kívül, kamaszként hozta világra. Rá két évre aztán megismerkedett és összeházasodott Philip Ajaóval, így lett Adrien Elmsből Adrian Russell Ajao.

A fiúnak már 19 évesen, 1983-ban meggyűlt a baja a rendőrséggel.

Akkor kisebb károkozásért kellett felelnie. Aztán súlyos testi sértés miatt keresték a hatóságok.

Khalid Masood egy rendőrségi fotón Forrás: Scotland Yard

Az akkori ügy már Northiamban történt, Adrian amúgy is sokat költözött ide-oda Angliában. Egy helyi férfival szólalkozott össze, aki a feljegyzések szerint rasszista beszólásokkal provokálta őt. A harmincas évei közepén járó Adrian revansként megelégedett annyival, hogy az őt szidalmazó férfi autóját egy késsel össze-vissza karistolta. Csakhogy az akció közben tetten érte az autó tulajdonosa,

Adrian pedig nem habozott, rátámadt, a késével pedig egyszerűen arcon szúrta a vitapartnerét.

Megúszta két év börtönnel, de nem tanult az esetből. Szabadulása után 2003-ban újabb késes ügybe keveredett: egyes források szerint egy igazoltatás során talált nála ilyen fegyvert a rendőrség, máshol viszont az olvasható, hogy a férfi ismét megszurkált valakit. A lényeg, hogy Adrian fél évre megint a börtönben kötött ki.

Találkozás Allahhal

A Guardian szerint Adrian a börtönben fordult az iszlám felé, pontosabban ekkoriban radikalizálódhatott. Ez egyébként rengeteg dzsihádistára igaz, a tavalyelőtti párizsi és a tavalyi brüsszeli terroristák nagy része is a börtönben radikalizálódott, erről itt írtunk korábban.

Itt lettek bűnözők, majd terroristák a gyerekkori barátokból

Belgium régóta az európai dzsihádisták központjának számít, már a 90-es évek közepén koordináltak innen franciaországi merényleteket. A Párizsban támadó tíz terrorista felét itt szervezték be, de a sejt jóval nagyobb volt ennél. A toborzók főleg bűnözőket radikalizáltak, majd küldtek Szíriába...

Az angliai börtönviszonyokra a 2001-es, New York-i ikertornyok elleni támadás jócskán kihatott, az elítéltek között rengeteg iszlamista volt, akikkel Adrian is együtt ülhetett. Ha ez igaz, akkor feltehetően ebben az életszakaszában vehette fel a kifejezetten "arabos" hangzású Khalid Masood nevet. Azt, amely alatt a szerdai ámokfutását is elkövette, és amelyet az egész világ megismert. Logikusnak tűnik, hogy a börtönben kapcsolatba került szélsőségesekkel, merthogy

szabadulása után Szaúd-Arábiába költözött, ahol 2005 és 2009 között élt.

A híradások szerint azzal kereste a pénzét, hogy angolt tanított, egyelőre nem tisztázott, hogy kiknek, vagyis hogy például szélsőséges csoportoknak dolgozott-e. Négy év után mindenesetre visszatért Angliába, a fővároshoz közeli Lutonban telepedett le, ahol egy középiskolában ugyancsak angoltanárként helyezkedett el.

Hogy Masoodnak aktív maradt-e a tanári jogviszonya, az is kérdéses, az azonban kiderült, hogy a London szívében rendezett vérontásban használt autóját tanárként bérelte ki Birminghamben. Legutóbb ugyanis itt élt. Birmingham nem csupán az ország második legnagyobb városaként nevezetes, hanem arról is, hogy az Angliában élő muszlim közösség fellegvára.

Masood a földön, miután az angol parlament udvarán a rendőrök lelőtték Forrás: MTI/AP-PA/Stefan Rousseau

Szomszédok

Így érkezünk el a 2017. március 22-i délutáni szörnyű eseményekhez, amely során Khalid Masood megölt négy ártatlan embert, és vagy 50 ember sérülését okozta, kettejük állapota továbbra is életveszélyes, kritikus. Összesen tizenegy nemzet állampolgárai voltak érintettek a támadásban, köztük amerikaiak, spanyolok, franciák, németek, románok, de dél-koreaiak is.

Masood brutális akciója nemcsak a hatóságokat, hanem a saját szomszédait is meglepte. A Telegraph írta meg, hogy

Masood szomszédai egy rendkívül udvarias emberként emlékeztek rá és 39 éves feleségére, Farzana Malikra is.

Felidézték, hogy a házaspár a gyerekeivel törődő, őket iskolába gyakran elkísérő, magukat stabil munkából fenntartó párnak számított. Hozzátették, hogy mindketten az öltözködésükben is szerették hangsúlyozni a muszlim hitüket. A brit média arról is cikkezett, hogy Masood háromszoros apa volt, ráadásul egyszeres nagyapa is, mert hogy az első házasságából származó lánya nemrég szült. Ők szintén egy háztartásban éltek velük. A szomszédok úgy nyilatkoztak, hogy Masood tette sokkolta őket.

Baljós jelek

A The Mirror azonban valamennyire árnyalja a képet,

az újság forrásai Masood "ördögi ábrázatáról" számoltak be, amint a vallás témaként felmerül a társaságában. Ilyenkor Masood teljesen átszellemült.

A környezetéből mások azt is megemlítették, hogy Masood rendszeresen éjszakánként ért haza, és "úgy mozgott, mint egy árnyék". Nem tudni, hogy mi miatt maradt ki többször éjjelente, hogy járt-e bármilyen találkozókra, voltak-e dzsihádista barátai, vagy akár segítői a terrorakció megszervezésében. A brit rendőrség viszont erre gyanakszik: a cselekménnyel összefüggésben már 10 embert tartóztattak le, Birminghamtől Manchesterig razziáztak, és 3500 tanút hallgattak meg. Elképesztő mennyiségben foglaltak le eszközöket, 2700 különböző tárgyról van szó, köztük számítógépes adathordozókról is. Az is kiderült, hogy két perccel a merénylet előtt a Whatsapp csevegőalkalmazást használta.

A terror kortalan

Masood tettét az Iszlám Állam szinte rögtön magára vállalta, ami persze nem meglepő, elvégre a London szívében végrehajtott támadás komoly siker a kalifátusnak. Közvetlen szál azonban még nincs Masood és terrorszervezet között. Ugyanakkor maga Theresa May brit miniszterelnök beszélt arról a parlamentben, hogy a férfi a szolgálatok előtt ismert volt szélsőséges nézeteiről, csakhogy "kis halnak" könyvelték el.

Semmilyen nyomozás nem zajlott vele szemben, és még csak nem is gyanakodtak rá, hogy akcióba lendülhet.

A Politicónak nyilatkozó biztonsági szakértő, Raffaello Pantucci éppen azt emelte ki, hogy Masood a korából fakadóan sem számított potenciális veszélyforrásnak. Készült ugyanis egy nagy fókuszú kutatás, amelyet tavaly 31 országban folytattak le, és az úgynevezett "magányos farkasként" megbúvó radikálisok feltérképezésére irányult.

A felmérés egy 15 éves periódust vizsgálva arra az eredményre jutott, hogy egyedül elkövetett merényletekből 124 következett be, és miközben a szélsőjobbos vagy -balos akciókat rendre 40 év körüliek követik el, addig a dzsihádista rajtaütések zöme 25 év alattiak műve. Masood viszont 52 éves volt.

Szokatlan, de Khalid Masood 52 évesen választotta a terrort Forrás: tellyheads - twitter

Pantucci azért felhívta rá a figyelmet, hogy találni arra is példát, hogy az egyéni radikalizálódástól számított 10-20 év viszonylagos nyugalma után hirtelen követ el valaki merényletet. Ronald Fiddler 50 évesen robbantotta fel magát idén februárban Mosulban, Abdul Waheed Majeed pedig 41 éves korban hajtott végre hasonló cselekményt Szíriában 2014-ben.