Magával vihette a sírba a titkát a londoni merénylő

Khalid Masood, London, terror, merénylő
Khalid Masood
Vágólapra másolva!
A Scotland Yard szerint a szerdai londoni merénylet elkövetője valószínűleg egyedül cselekedett, és nincs olyan hírszerzési értesülés, ami további támadások előkészületeire utalna. 
Vágólapra másolva!

Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, aki a Scotland Yard országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását irányítja, szombat éjjel közzétett helyzetértékelésében azt írta, hogy fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy soha nem derül ki a terrortámadás indítéka. Úgy fogalmazott: lehet, hogy ezt a titkot az elkövető, az 52 éves

Khalid Masood magával vitte a sírba.

Ennek ellenére a rendőrség tovább nyomoz, és próbálja kideríteni, hogy a férfi valóban teljesen egyedül cselekedett-e terrorista propaganda hatására, vagy mások biztatták, segítették, esetleg utasították a merénylet elkövetésére.

Khalid Masood Forrás: Origo

Ez ő

Adrian Elms 1964-ben született egy délkelet-angliai városban, a Kent megyei Dartfordban. A családi hátteréről keveset tudni, az biztos, hogy anyja házasságon kívül, kamaszként hozta világra. Rá két évre aztán megismerkedett és összeházasodott Philip Ajaóval, így lett Adrian Elmsből Adrian Russell Ajao. 19 éves kora óta

folyamatosan voltak rendőrségi ügyei.

Többször ült börtönben, és valószínűleg ott radikalizálódott. Feltehetően ebben az életszakaszában vehette fel a kifejezetten "arabos" hangzású Khalid Masood nevet.

Ezt lehet tudni a londoni terroristáról

A Londonban gyilkoló Khalid Masoodot nyugodt családapaként ismerték a szomszédai. Pedig az 52 éves férfiban sok indulat dolgozott, többször is meggyűlt a baja a rendőrséggel az erőszakos húzásai miatt. Ahogy az agresszióját a szomszédok elől, úgy a vallási fanatizmusát is ügyesen titokban tartotta a hatóságok előtt, egészen szerda délutánig.

Szerdai terror

A Scotland Yard szombat este tette közzé, hogy a merénylet után

összesen tizenegy embert vettek őrizetbe,

de közülük kilencet további eljárás nélkül szabadon engedtek. Egy 58 éves birminghami férfit még mindig őrizetben tartanak, és a terrorellenes törvény alapján folyik eljárás ellene. Egy 32 éves nőt, akit Manchesterben vettek őrizetbe, óvadék ellenében szabadlábra helyeztek, de továbbra is vizsgálódik a ügyében a rendőrség.

A véglegesnek tekinthető adatok szerint ötvenen sérültek meg a támadásban, és a rendőrök által lelőtt merénylővel együtt öten haltak meg. Az ötven sérült közül a hétvégén

még tizenöten voltak kórházban.

A halálos áldozatok között van egy rendőr is, a 48 éves Keith Palmer, akit a támadó a parlament kapujánál megkéselt. Masoodot ezután lőtte le a parlamentnél járőröző fegyveres rendőri osztag. A rendőr meggyilkolása előtt Khalid Masood bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd zsúfolt járdáján, amelyen 250 méter hosszan végiggázolt.

A Scotland Yard szombat éjjel közzétette a merénylet másodpercre lebontott időskáláját, amelyből kiderül, hogy a terrorcselekmény eseménysora nem egészen

másfél perc alatt lezajlott.

Masood szerdán 14 óra 40 perc 8 másodperckor hajtott fel kocsijával a Westminster híd járdájára a parlament épülete felé vezető sávban, és 30 másodperccel később ütközött neki a híd korlátjának.
A sürgősségi szolgálatokhoz az első segélyhívás 14 óra 40 perc 59 másodperckor futott be. Masoodot, aki a híd járdáján végrehajtott tömeges gázolás után kiszállt a kocsiból, és megkéselte a rendőrt, a parlamentnél őrködő fegyveres járőrosztag 14 óra 41 perc 30 másodperckor lőtte le.