Ezt nézik meg a stewardessek az utasokon

légiutas-kísérő stewardess
Vágólapra másolva!
A mosolygós légiutas-kísérők a fedélzetre lépés első pillanataiban felmérik, mekkora veszélyt jelenthet az utas a repülés során. Azt is számításba veszik, ki lehet a partnerük egy esetleges krízishelyzetben. Minderről ők maguk meséltek. 
Vágólapra másolva!

Janice Bridger 27 éves stewardess szerint nem kérdés, hogy

Légiutas-kísérő utasszámlálóval Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sjaak Schulteis 30 éve a Lufthansa utaskísérője. Ő azt mondja:

A Lufthansa alkalmazottja eddig négy esetben tiltott el bódultnak tűnő utasokat a repüléstől. Később vizsgálatok igazolták, hogy joggal. Janice Bridger egyetért kollégája szigorával:

Amar Rama légiutas-kísérő is megerősíti kollégái véleményét:

Forrás: Aeroflot, worldscrews.blogspot.com.au

Miryam Mimi, aki 1994-től dolgozik a Condor légitársaságnál, hozzáteszi:

Amar Rama nem titkolja: volt már példa arra is, hogy influenzás betegtől tagadták meg a repülést. Amar szerint még mindig jobb megoldás, mint kitenni egy fedélzetnyi embert a fertőzés veszélyének. Amar azt is bevallja: amikor látott egyszer egy nőt, aki a géphez vezető kapunál kapott szívrohamot,

egyszerre érzett megrendülést és megkönnyebbülést.

A légiutas-kísérők ki vannak ugyan képezve az alapfokú elsősegélynyújtásra, a defibrillátor használatára, de bizonyos esetekben szerencsésebb, ha akad a közelben egy kórház, ami például az Atlanti-óceán felett kizárt.

Az utaskísérők számára külön feladatot jelentenek a fogyatékkal élő utasok. Ha véletlenül olyan helyre szól a jegyük, amely a vészkijárat mellett van, akkor ezt a problémát „kezelniük" kell. A vészkijárat megnyitása ugyanis még a tökéletes fizikumú embereknek is erőfeszítéssel jár. Persze az utaskísérőnek arra is ügyelnie kell, hogy adott esetben a fogyatékkal élő utas olyan helyzetben legyen, ahonnan a landolás után minél könnyebben elhagyhatja a bajba került gépet.

Janice Bridger szerint a légiutas-kísérők feladatához hozzátartozik az is, hogy

kiszúrják a repüléstől szorongó utasokat.

Ahogy az is, hogy nyugtassák, bátorítsák őket.

Bridger ugyanakkor hangsúlyozza: nem csak a problémás utasokra figyelnek.

A jó fizikumú, kiegyensúlyozottnak látszó, határozott fellépésű utasok arcát is „memorizálják".

Megjegyzik, hol ülnek a gépen. Egy esetleges támadás vagy más utasok kellemetlenkedése esetén együttműködésre kérhetik a „belevalónak" minősített utasokat.

Forrás: Getty Images/iStockphoto/CandyBox Images 2013/J.M. Guyon - Copyright 2013

A légiutas-kísérőknek arra is van „antennájuk", hogy egy-egy elszólás alapján ráérezzenek, ha egy-egy civil utazó hivatása szerint valamelyik légiforgalmi társaság alkalmazottja. Az ilyen utasok krízishelyzetben szintén nagy segítséget jelentenek a gép személyzetének.

A légiutas-kísérők egybehangzóan állítják: folyamatosan rajta tartják szemüket az utasaikon, de a velük kapcsolatos legfontosabb észrevételeiket a fedélzetre lépés első pillanataiban megteszik.