Még mindig robbannak gránátok a kigyulladt ukrán lőszerraktárban

Vágólapra másolva!
Bár a tüzet már jórészt eloltották, még nem ült el a robbanások zaja a balaklijai lőszerraktárban, ahol csütörtök éjjel ütött ki tűz, feltehetőleg gyújtogatás következtében. 
Vágólapra másolva!

A Harkiv megyében található lőszerraktár területén tomboló tűz és az ennek nyomán keletkezett robbanások miatt közel

20 ezer környékbeli lakost telepítettek ki.

Egy kertjében dolgozó idős asszony így is meghalt, amikor egy becsapódó lövedék felrobbant a közelében.

A tűz oltását páncélozott katonai tűzoltójárművekkel végezték. A lángok javát már sikerült eloltani, ám a nagy szél miatt itt-ott még fellobban a tűz. A 30 ezres Balaklijában folyik a károk felmérése, sőt a biztonságosabb zónákban már megkezdték a megrongált épületek felújítását.

Az ukrán hatóságok közlése szerint főleg 125 és 152 milliméteres harckocsi- és tüzérségi lövedékek repültek szanaszét, de nem mindegyik robbant fel Forrás: censor.net.ua

Az ukrán hatóságok közlése szerint elsősorban 125 és 152 milliméteres

harckocsi- és tüzérségi lövedékek repültek szanaszét, de nem mindegyik robbant fel.

Ezek ártalmatlanításán tűzszerészek dolgoznak. Az illetékesek tagadják, hogy nagyobb hatótávolságú rakéták is elszabadultak volna, néhány kisebb reaktív lövedék azonban valóban veszélyeztette a környék infrastruktúráját.

A történteket vizsgáló bizottság nem zárja ki, hogy diverziós tevékenység okozta az ország eddigi legnagyobb lőszerraktártüzét. Nem sokkal korábban ugyanis egy főtisztekből álló különítmény ellenőrizte az objektum tűzbiztonságát, és nem találtak semmi kivetnivalót.

2015 decemberében ugyanezen raktár ellen már kíséreltek meg merényletet.

Akkor ismeretlenek több tucat gyújtógránátot dobtak be a területre, az őrségnek azonban akkor sikerült idejében lokalizálnia a tüzeket.

A hivatalos közlemény szerint a tűz miatt elsősorban olyan lőszerek semmisültek meg, amelyeket már kiselejtezett a hadsereg, és a szabad ég alatt, ládákban tárolták őket. A komolyabb lövedékeket földdel fedett betonbunkerekben őrzik, ezért azoknak nem esett bajuk. A megsemmisült lőszerek mennyiségét mindenesetre nem közölték – írja a Censor.net.