Egy egész várost veszélyeztethet Szíria legnagyobb gátja

Vágólapra másolva!
Szíria legnagyobb gátja, az Eufráteszen lévő tabkai duzzasztómű állítólag üzemképtelenné vált, sőt meg is sérült, és emiatt kiürítik az alatta elterülő Rakkát. A hírt ugyanakkor más források cáfolták.
Vágólapra másolva!

A négy és fél kilométer hosszú tabkai gát jelenleg az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet kezén van.

Egy műszaki szakértő vasárnap azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy bombázások üzemképtelenné tették a gátat árammal ellátó erőművet, emiatt pedig vasárnapra már a duzzasztómű zsiliprendszere is működésképtelenné vált. A szakértő szerint a hibát nem lehet kijavítani, mert az nincs már személyzet. Márpedig ha nem sikerül a problémát megoldani, ez komoly vízszintemelkedéssel fenyeget - magyarázta hozzátéve, hogy az iszlamisták a gát esetleges lerombolása miatt

elrendelték a civilek kiköltözését a folyó mentén 40 kilométerrel lejjebb lévő Rakkából.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) megerősítette, hogy gát "ismeretlen okokból" nem működött, ugyanakkor nem észlelte Rakka evakuálásának jeleit. Az OSDH egyúttal ismertette a Rakka 24 nevű médiaközpont értesülését, miszerint már helyreállt az áramszolgáltatás és a tabkai duzzasztómű ismét normálisan működik.

Szárazföldi offenzíva folyik

A kurd és arab erőket tömörít Szíriai Demokratikus Erők (SDF) szóvivője, Talal Szello azt mondta, hogy nem fenyegeti közvetlen veszély a gátat és állítása szerint nem érték légicsapások a létesítményt.

- tette hozzá.

Az OSDH közlése szerint az előrenyomulás az IÁ aknamezői miatt is lassan halad.

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők az AP amerikai hírügynökséggel levélben tudatták, hogy a gát feletti folyószakaszon a kurd erők kezében van egy elvezető csatorna, amelynek megnyitásával csökkenthető a gátra nehezedő víz nyomása. Hozzátették, hogy

nem bombázták a gátat, amely tudomásuk szerint kellő szilárdságú, szerkezetileg ép.

A kurd és arab erőket tömörít Szíriai Demokratikus Erők jelenleg a tabkai gát visszafoglalásáért harcolnak. Az azonos nevű várost, Tabkát vasárnapra sikerült felszabadítaniuk. Ezek a katonai műveletek készítik elő az IÁ de facto fővárosa, Rakka ellen az ostromot. A várost a dzsihadisták 2014-ben foglalták el szíriai lázadó csoportoktól, és itt hirdették ki kalifátusukat.