Több mint 30 ország nem vesz részt az atomfegyverek betiltásáról szóló tanácskozáson

The White House is seen behind a dual layer of fencing on October 3, 2014. A new director has been appointed to head the Secret Service after a series of security breeches.  AFP PHOTO/Mandel NGAN
A Fehér Ház
Vágólapra másolva!
Több mint 30 ország mellett, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország illetve Magyarország sem vesz részt az ENSZ-konferencián, amely az atomfegyverek betiltásáról szól majd. 
Vágólapra másolva!

Az atomfegyverek betiltásáról szóló konferenciát az ENSZ-közgyűlés hívta össze egy februárban hozott határozata értelmében. A hétfőn az ENSZ New York-i székházában kezdődött tanácskozás előtt az amerikai ENSZ-nagykövet mellett több mint harminc ország ENSZ-képviselője jelezte, hogy nem kíván részt venni a vitában.

Haley nagykövet szerint

az emlíett országok azért nem kívánnak részt venni a mostani tanácskozáson, mert az 1970-ben életbe lépett, az atomfegyverek, illetve fegyvertechnológiák terjesztését tiltó Atomsorompó Szerződést részesítik előnyben.

Az USA korszerűbb nukleáris arzenált akar Forrás: AFP/Mandel Ngan

Az Egyesült Államokban éppen most kezdődik meg annak felülvizsgálata, hogy az atomfegyvereknek milyen szerepet kell játszaniuk az amerikai fegyverrendszerek sorában. Donald Trump elnök nem sokkal hivatalba lépése után rendelte el, hogy

az Egyesült Államok nukleáris elrettentő erejének korszerűnek, robosztusnak és a mindenkori körülményekhez illeszkedőnek kell lennie, hogy megfeleljen a XXI. századi fenyegetések elrettentésének és egyúttal biztosítsa a szövetségesek védelmét is.

Az USA-ban több mint húsz éve nem végeztek atomfegyver-kísérletet, és a Trump-kormányzatban sokan szeretnék elérni ezeknek a kísérletek moratóriumának feloldását. A Nemzetbiztonsági Tanács vizsgálja azt is, hogy hány atomtöltettel ellátott fegyverre van szükség ahhoz, hogy Washington kiegyensúlyozza az atomfegyverrel rendelkező országokat.