Tizenhat évig tartott egy New York-i székesegyház faliszőnyegeinek rendbetétele

Christmas Eve mass in New York 2016 attend New York City december MANHATTAN U.S.A Christmas Eve mass The Cathedral Church of St. John the Divine
NEW YORK, UNITED STATES - DECEMBER 25: Christians attend a Christmas Eve mass at The Cathedral Church of St. John the Divine in Manhattan, New York City, U.S.A on December 25, 2016. Mohammed Elshamy / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Tizenhat évig tartott a New York-i Szent János-székesegyház hatalmas méretű faliszőnyegeinek kitisztítása és helyreállítása.
Vágólapra másolva!

A Barberini-faliszőnyegek: Jelenetek Krisztus életéből című kiállítást június 25-ig lehet megnézni az egykor a Vatikán és számos európai palota falait díszítő kárpitokat.

A Giovanni Francesco Romanelli barokk mester által tervezett faliszőnyegeket kárpitszövők készítették el Francesco Barberini, VIII. Orbán pápa unokaöccse számára 1644 és 1656 között. A szőnyegeket, amelyeket egy évszázaddal ezelőtt nem csupán szépségük miatt tartottak nagy becsben, hanem mert kellemes meleget biztosítottak a paloták hideg falai között, 1891-ben, egy évvel az alapkőletétele előtt adományozták a katedrálisnak.

Ma a gótikus székesegyház textilmegőrző laboratóriumában gondoskodnak a falikárpitok épségéről. Az aprólékos munkálatok során a szakemberek egyebek között

fogászati szondákat, apró csipeszeket és speciális kiegészítőkkel felszerelt porszívókat használnak, valamint egy 6 méterszer 4,9 méteres fürdőkádban is megmerítik a szőnyegeket.

A most véget ért rendbetétel során nem csupán a port és a koszt, hanem egy 16 évvel ezelőtti tűzvész nyomait is eltávolították a kárpitokból.

A nagyközönség tíz faliszőnyeget vehet szemügyre a székesegyházban kialakított tárlaton. A földszínekben pompázó gyapjú- és selyemfonálból készített kárpitok mellett a tárlaton helyet kaptak a 2001-es tűzben súlyosan megrongálódott, Az utolsó vacsora című faliszőnyeg darabjai is.

A szervezők szerint a 4,7 méter magas és 5,8 méter széles kárpitok mellett ritka könyvek, tárgyak és egyéb források révén ismerhetik meg a látogatók a Barberini család korának kulturális, dinasztikus, politikai és vallási életét.