Németországban lesz az első Putyin-Trump találkozó

TOPSHOTS Horizontal US President Donald Trump salutes as he walks to Air Force One prior to departing from Langley Air Force Base in Virginia, March 2, 2017, as he traveled to Newport News, Virginia, to visit the pre-commissioned USS Gerald R. Ford aircra
Donald Trump
Vágólapra másolva!
A Fehér Ház bejelentette kedden, hogy Donald Trump amerikai elnök részt vesz a G20-as hamburgi csúcsértekezletén. Itt találkozhat először Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is.
Vágólapra másolva!

A Fehér Ház közleménye szerint Donald Trump kísérettel utazik a július 7-8-án a németországi G20-as csúcsértekezletre. Trumpnak elnökként ez lesz az első külföldi útja.

Az elnök eddig is több diplomáciai tárgyalást folytatott: Theresa May brit kormányfővel, Abe Sindzo japán miniszterelnökkel, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel vagy másfél héttel ezelőtt Angela Merkel német kancellárral, de valamennyi megbeszélés Washingtonban volt.

Donald Trump és Theresa May Washingtonban Forrás: MTI/EPA/Shawn Thew

A hamburgi csúcstalálkozón várható az amerikai elnök találkozója Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is. A két politikus még januárban, nem sokkal Trump elnöki beiktatása után, telefonon beszélt egymással.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov ezt követően közölte Moszkvában újságírókkal, hogy az első Putyin-Trump találkozóra a hamburgi csúcsértekezleten kerülhet sor.

A Fehér Ház tudatta azt is, hogy Trump telefonon hívta fel Angela Merkelt, hogy személyesen gratuláljon a kancellár és pártja Saar-vidéken elért választási győzelméhez.

– olvasható a közleményben.