Meglőttek egy újságírót Veracruz államban

Vágólapra másolva!
Lelőttek egy mexikói újságírót helyi idő szerint szerda hajnalban a kelet-mexikói Veracruz államában, a férfi súlyosan megsebesült.
Vágólapra másolva!

Armando Arrieta Granados már a negyedik újságíró ebben a hónapban, aki fegyveres támadás áldozata lett. Egyiküket szintén Veracruz államban, két másik újságírót pedig az ország más részén támadták meg. Ők később mind meghaltak.

A rendőrségi jelentések szerint a "Poza Rica véleménye" című napilap főszerkesztőjeként és a veracruzi egyetemen tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozó férfira

lakása közelében lőttek rá.

Az általa szerkesztett újság az egyik legnagyobb példányszámban megjelenő folyóirat az állam északi részén.

Mint Veracruz megannyi térségére, az olajban gazdag

Poza Rica környékére is jellemző a különböző drogkartellek közötti háborúskodás,

valamint a bűncselekmények, például az emberrablások nagy száma. Az államban több bűnbanda küzd egymással a terület uralmáért. Elsősorban a Los Zetas és a Jalisco Nueva Generación (Jaliscói Új Generáció - CJNG) nevű drogkartellek vívnak véres harcokat.

Ez utóbbi, amely 2010-ben alakult, az egyik legerősebb bűnbandává vált Mexikóban. Ezt a kartellt gyanúsítják azzal, hogy egy 2013-ban megtalált, jelöletlen tömegsírban

64 áldozata holttestét földelte el.

A térségben 2005 áprilisában ölték meg Raúl Gibb Guerrerót, a napilap akkori vezérigazgatóját és tulajdonosát. Ennek a gyilkosságnak sem a pontos időpontja, sem az okai, sem az elkövetői nem ismertek a mai napig.

Az Artículo 19 (19. cikk) nevű civil szervezet adatai szerint a mexikói sajtó számára a 2016-os év bizonyult a "legerőszakosabbnak": 426, újságírók elleni támadást jegyeztek fel - ez hét százalékkal több volt, mint 2015-ben, és a sajtó 11 munkatársát ölték meg.

Mexikó egész területén 2006 óta több mint 170 ezer gyilkosságot regisztráltak, és mintegy 28 ezer ember tűnt el.