Kínaiaknak kémkedhetett egy amerikai külügyes

USA és Kína zászló
A staff member adjusts an American flag before the opening session of the US and China Strategic and Economic Dialogue at the US Department of State July 10, 2013 in Washington, DC. Officials from the United States and China are meeting in Washington for the 5th US and China Strategic and Economic Dialogue. APF PHOTO/Brendan SMIALOWSKI / AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI
Vágólapra másolva!
Az amerikai külügyminisztérium egyik tisztviselőjét letartoztatták és vádat emeltek ellene, mert több tízezer dollárt, illetve egy Apple laptopot és egy Iphone-t is elfogadott kínai kémektől bizonyos információkért cserébe. A vádlott a kínai hírszerzéssel már évek óta tarthatta a kapcsolatot.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban egy 60 éves külügyi munkatársnőt vádolnak azzal, hogy évek óta kapcsolatban állt a kínai hírszerzéssel. A bíróságon kiderült az is, hogy a vádlott tisztában volt azzal, hogy a hírszerzés embereitől fogad el kenőpénzt – írja a The Guardian.

Candace Claiborne nemcsak magára fordította a kémektől kapott ellenszolgáltatást: egy hozzá közeli személy is kapott ajándékokat, és bizonyos előnyökhöz is jutott a kínai hatóságoktól. Sőt, ez a bizonyos hozzátartozó, amíg Kínában tanult egy meg nem nevezett súlyos bűncselekménybe is belekeveredett, azonban a kínai hatóságok védelmét élvezhette a nyomozás során.

– mondta Mary McCord, a nemzetbiztonságért felelős igazságügyiminiszter-helyettes.

Az ügyészség azt mondta, hogy Claiborne bevallotta, hogy adott át információkat a kínai hírszerzésnek, de a vádlott ragaszkodott ahhoz, hogy egyik sem volt minősített adat.

Az 58 oldalas tárgyalási anyagban is nem minősített információknak nevezték a kiszivárogtatott dokumentumokat. Azonban hivatkoznak arra is, hogy a vádlott beismerte, hogy

a kínai hírszerzésnek átadott egy olyan információt, amely egy disszidens kínai állampolgárról szólt, aki titokban elhelyeztek az amerikai nagykövetségnél.

Cseng Kuang-cseng vak kínai polgárjogi aktivistáról van szó, aki Kínában egy házi őrizetből szökött meg, majd 2012-ben menedéket kért az amerikai nagykövetségnél, amit meg is kapott. Az eset rövidebb ideig diplomáciai konfliktust okozott a két ország között.

Az amerikai hatóságok szerint a nővel kapcsolatot tartó kémek a Shanghai állambiztonságnak dolgoznak, amely a Kína Állambiztonsági Minisztérium alá tartozik. Ez az ázsiai ország polgári hírszerzése és biztonsági hivatal is.

Nem jött ki az állami fizetésből, a kínai hírszerzésre barátként tekintett

A kémek minden bizonnyal felfigyelhettek Claiborne pénzügyi problémáira, miszerint a minisztériumban kapott fizetéséből nem tudja finanszírozni a már említett hozzátartozójának az ázsiai tanulmányait.

Az FBI nyomozói szerint a vádlott naplójában az szerepelt, hogy a kínaiakon keresztül

egy év alatt átlagosan húszezer dollárt keresett meg.

Claiborne a vád szerint a szabályokkal ellentétesen titokba tartott miden külföldi kapcsolatát a hatóságok elől. Az egyik ilyen kapcsolatfelvétel az volt, amikor 2500 dollárt utaltak át a bankszámlájára, miközben a pekingi nagykövetségen teljesített szolgálatot.

AZ FBI szerint a vádlott évek óta összejátszhatott a kínai kémekkel Forrás: AFP/Yuri Gripas

A beszámolók szerint a vádlott többször panaszkodott az évek alatt, hogy a hozzátartozója számára évente 47 ezer dollárba kerül a lakhatása, a divatiskolájának a tandíja, illetve 450 dollár megy el a különböző utazásira is, amiket mind a kínaiak pénzéből tud csak fedezni.

Az ügyészség szerint az is jelzés értékű, hogy amikor

a vádlott hozzátartozója részese lehetett egy bűncselekménynek, akkor az utolsó pillanatban ki tudták hozni az országból. Ez a menekítés sem sikerült volna mindenkinek.

Az a bizonyos hozzátartozó most 31 éves, míg együtt élt a vádlottal többször is elkísérte a külföldi kiküldetéseire. Amikor már forróvá kezdett vállni a lábuk alatt a talaj, a vádlott állítólag azt mondta a hozzátartozójának:

Nem sokkal később vádlott személyleírást adott a két hírszerzőről a hatóságoknak. Az FB szerint Claiborne a kínai hírszerzésre, mint „legnagyobb barátként tekint", és hálás az eddig átadott kenőpénzért és a támogatásokért is. A nő nem tagadja a kínaiakkal folytatott együttműködését.