Nagyobb felhatalmazást kapott a Pentagon a terroristák elleni támadásokra

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház felhatalmazást adott a Pentagonnak a szomáliai szélsőséges fegyveresek elleni átfogóbb hadműveletekre.
Vágólapra másolva!

A Pentagon (védelmi minisztérium) két, neve elhallgatását kérő tisztségviselője azt mondta, hogy Donald Trump elnök

minden korábbinál nagyobb felhatalmazást adott a tárcának az al-Kaida terrorszervezethez köthető al-Shabaab terroristái elleni légitámadásokra.

A Fehér Ház egyúttal legalább 180 napi időtartamra "aktív ellenséges területnek" nyilvánította a kelet-afrikai ország egyes vidékeit. Mogadishu, Szomália fővárosa nem tartozik ezek közé.

Ez a széles körű felhatalmazás azt jelenti, hogy

az Egyesült Államok hadereje akkor is indíthat támadásokat a terroristák ellen, ha ők nem támadják a vele szövetséges erőket.

A Pentagon közben kiadott egy közleményt is, amelyben tudatta: Trump elnök hozzájárult a további segítségnyújtáshoz, amelyet az Afrikai Unió Szomáliai Missziója (AMISOM) és a szomáliai kormány biztonsági erői kértek az Egyesült Államoktól a terroristák elleni harcukhoz.

Jeff Davis kapitány, a Pentagon szóvivője szerint az újabb amerikai segítség lehetővé teszi, hogy az AMISOM és a szomáliai biztonsági erők felszámolhassák az úgynevezett "biztonságos zónákat", ahol az al-Shabaab terroristái meghúzódnak.

Az Egyesült Államok januárban Jemen három tartományát nyilvánította "aktív ellenséges területnek", és tette lehetővé az al-Kaida ottani terroristái elleni légicsapásokat.