Kína betiltja az ujgurok muszlim viseletét

2017.04.01. 17:13

Kína korlátozni akarja a Hszincsiang tartományban élő ujgur nép öltözködési szokásait, mivel az állam szerint ez a fajta megjelenés a szélsőséges iszlamisták ismérve. Tiltanák a férfiaknak a hosszú szakáll, illetve a nőknek a fátyol viselését. 

A Kína északnyugati tartományában élő ujgurok iszlám vallásúak. Az elmúlt években több véres összecsapás is történt a térségben. A kínai kormány szerint ezekért a zavargásokért az iszlamista fegyveresek és a szeparatista csoportok okolhatóak. Jogvédő csoportok szerint azonban az elnyomó kormányzat miatt alakultak ki fegyveres konfliktusok – írja a BBC.

Azt is mondják, hogy

a korlátozó rendelkezések miatt még jobban erőre kaphatnak a szélsőségesek.

Az évtizedek óta tartó kínai betelepítések miatt az ujguruk aránya a felére csökkentForrás: Getty Images/Kevin Frayer

A Reuters hírügynökség szerint az új törvények megtiltják többek között: a gyereknek az iskolában a tradicionális viseletet, az iszlám szokású esküvők kizárólagosságát, az iszlám modellű családtervezést. A szabályozás szerint aki teljes egészében elfedi magát, vagy az arcát eltakarja, az ellen felléphet a rendőrség.

A korlátozásokat jóváhagyták Hszincsiang tartomány törvényhozói, és közzétették a régió hivatalos hírportálján is. A kínai hatóságok korábban az ujgur nevek használatát korlátozták az útlevelekben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK