A világháború óta nem fenyegetett ennyi embert az éhezés

éhezés, éhinség, alultápláltság, Afrika, Száhel-övezet
Vágólapra másolva!
Az éhezés, az alultápláltság miatt közel 1,4 millió gyerek van közvetlen életveszélyben jelenleg Nigériában, Szomáliában, Dél-Szudánban és Jemenben, és további 300–400 ezer gyerek életét fenyegeti ezekben a konfliktusövezetekben a közelgő száraz évszak – figyelmeztet az UNICEF. 
Vágólapra másolva!

Az ENSZ gyermeksegélyezési alapjának számítása szerint pillanatnyilag 3,1 millió gyerek élete van közvetlen veszélyben az alultápláltság miatt, ennek közel fele Nigéria északkeleti részén, Dél-Szudánban, Szomáliában és Jemenben. Az UNICEF arra figyelmeztet, hogy

ez a szám 2017 végére elérheti a 7,5 millió gyereket is.


Az említett országokban a háborús konfliktusok gyakran a földek felégetésével és az infrastruktúra – többek közt az egészségügyi ellátás – elpusztításával járnak, a gazdálkodók elmenekülnek a háború elől, a humanitárius élelmiszersegélyek és a tiszta víz elérését pedig akadályozzák a szembenálló felek. Éppen ezért az említett négy országban és a szomszédos területeken is összesen 22 millió gyerek szenved az éhségtől, betegségektől – elsősorban a kolerától –, amit tovább súlyosbít a meleg évszakban az aszály.

Dél-Szudánban a lakosság csaknem fele nem jut elég élelmiszerhez Forrás: AFP

Az UNICEF becslése szerint ebben a térségben közel 370 ezer gyerek élete kerül veszélybe csak a júniustól várható aszály miatt.

Éhínség Dél-Szudánban

  • A fegyveres konfliktusok következtében közel 2 millió embernek kellett elhagynia a lakhelyét, így az ország nehezen elérhető pontjaira szorultak.
  • A száraz évszak beköszöntével mintegy 5 millió dél-szudáni ember maradhat biztonságos víz- és élelmiszerellátás nélkül. Az ország lakosságának mintegy felét fenyegeti az élelmiszerhiány.
  • Több mint 250 ezer gyermek szenved a súlyos alultápláltságtól.

Vízhiány Nigériában

  • A víz infrastruktúra mintegy háromnegyede megsérült vagy elpusztult Nigéria északkeleti részén, amelyet a Boko Haram terrorszervezet ural.
  • Mintegy félmillió gyermeknek kell szembenéznie a Nigériában kialakult éhínséggel, és közülük közel 80 ezret közvetlenül is fenyeget az éhhalál.

Kolera Szomáliában

  • Március 28-ig 18 400 kolerás esetet regisztráltak, míg 2016-ban összesen 15 600-at.
  • Idén januárban és februárban 35 400 gyermeket kezeltek súlyos alultápláltsággal az országban, amely 58 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
  • Szomáliában a 2011-es éhínség során 130 ezer gyerek halt meg súlyos alultápláltságban – mintegy felük még az éhínség hivatalos kihirdetése előtt –, a kolera vagy akut hasmenés okozta kiszáradás következtében.

Jemenben félmillió gyerek éhezik

  • Minden második ember napi 2 dollárnál kevesebből él a két éve háború dúlta arab országban.
  • A családok mintegy 80 százaléka kér kölcsön, hogy élelmiszert vásároljon a gyermekeknek, és jelentős részük emiatt el is adósodik.
  • Legalább 1546 gyermeket öltek meg, és 2450-et nyomorítottak meg az UNICEF adatai szerint.
  • A súlyos alultápláltságban szenvedő gyermekek száma megduplázódott 2014 óta: közel félmillió gyermek éhezik jelenleg az országban, de mintegy 10 millióan szorulnak humanitárius segítségre.

Az éhínség és a humanitárius válsághelyzet Afrika több országát is fenyegeti, különösképpen Dzsibutit, Etiópiát és Kenyát. A dél-szudáni menekültválság további terheket ró Ugandára, és a Csád-tó térségében is egyre többen kényszerülnek lakhelyük elhagyására.

Az UNICEF számításai szerint a júniusban beköszöntő száraz évszakig nagyjából

255 millió amerikai dollárra lenne szükség

a helyzet stabilizálásához.