Az oroszok meghekkelték volna a holland választást

politics election Horizontal
Party leaders Geert Wilders (PVV, 1st-L) and Lodewijk Asscher (PvdA, 2nd-R) shake hands as they visit the newsroom of Dutch daily newspaper De Telegraaf, on March 5, 2017 in Amsterdam. Anti-Islam Dutch politician Geert Wilders brushed off a slump in polls on March 5, 2017, saying he was confident of a strong showing in upcoming elections, which he vowed would also boost Europe's far-right. Just 10 days before the March 15 vote, the firebrand politician and his Freedom Party (PVV) appears to have slipped into second place behind the Liberal party of incumbent Prime Minister Mark Rutte after months of leading the opinion polls. / AFP PHOTO / ANP / Remko de Waal / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
A holland titkosszolgálat éves jelentésében megvádolta Moszkvát, hogy megpróbálta befolyásolni a márciusi holland parlamenti választások kimenetelét. Hollandia sajátságosan védekezet a behatás ellen: inkább kézzel számolták a szavazatokat.
Vágólapra másolva!

Oroszország álhírek terjesztésével próbálta meg befolyásolni a márciusi hollandiai választásokat - mutatott rá kedden közzétett éves jelentésében a holland hírszerző szolgálat (AIVD). A jelentésben többek között az olvasható, Oroszország azon igyekszik, hogy visszanyerje nagyhatalmi státusát,

közben pedig attól sem riad vissza, hogy hidegháborús módszereket alkalmazzon.

A dokumentum megjegyzi, hogy a Kreml "a nyugati társadalmak szabadságát és nyitottságát" használja fel a céljai eléréséhez. A helyi sajtó által ismertetett jelentés szerint Oroszország Hollandiában is dezinformációs és propagandakampányt folytat, számos olyan oldalt működtet, amellyel irányítani próbálja a közbeszédet a közösségi médiában. Az orosz szervek emellett klasszikus kémkedési módszereket is használnak az országban.

Rob Bertholee, a belügyminisztérium felügyelete alá tartozó AIVD igazgatója arról számolt be,

hogy Moszkvának ennek ellenére nem sikerült érdemben beavatkoznia a választási folyamatba.


"Úgy látom, megpróbálták rossz irányba befolyásolni a választókat azáltal, hogy hamis vagy részben hamis híreket terjesztettek" - mondta Bertholee. Az értékelés szerint az orosz fenyegetés erősebb Hollandiában és Európában, mint egy évvel korábban.

A holland hatóságok éppen erre hivatkozva a választásokat megelőzően úgy döntöttek, hogy az orosz aktivitás miatt kézzel számolják meg a szavazatokat.

Mark Rutte mögött Geert Wilders, mögöttük meg az oroszok Forrás: AFP/Yves Herman

A választásokon egyébként a jobboldali liberális kormánypárt győzött: Mark Rutte holland miniszterelnök Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) pártja a szavazatok 21 százalékát szerezte meg. Második helyen Geert Wilders bevándorlásellenes Szabadságpártját (PVV) futott be 13 százalékkal.