Felfüggesztették a katalán népszavazás büdzséjét

Barcelona, Katalónia, katalán, foci
UNITED KINGDOM, London : Barcelona's supporters hold a pro Catalonia's banner prior to the UEFA Champions League final football match FC Barcelona vs. Manchester United, on May 28, 2011 at Wembley stadium in London. AFP PHOTO / LLUIS GENE
Vágólapra másolva!
A spanyol alkotmánybíróság ideiglenesen felfüggesztette a 2017-es katalán költségvetési törvénynek azt a részét, amely a tervezett függetlenségi népszavazás finanszírozásáról szól. A spanyol kormány támadta meg a büdzsét, az alkotmánybíróság öt hónapon belül hozhat végleges ítéletet.
Vágólapra másolva!

A katalán parlament március 22-én fogadta el az autonóm közösség idei költségvetési törvényét, amelyben 5,8 millió euró (1,79 milliárd forint) határozott meg a szeptemberben tervezett függetlenségi referendum lebonyolítására. A katalán kormány arra kíváncsi, hogy mennyien támogatják Katalónia önálló állammá alakulását.

Katalónia függetlenedése népszerű téma, de nem egyértelmű, hogy a függetlenségpártiak nyernének egy népszavazást Forrás: AFP/Lluis Gene

Az autonóm közösség költségvetési törvényét a spanyol kormány megtámadta az alkotmánybíróságon, mert úgy véli, sérti a népszavazás kiírására vonatkozó állami hatáskört. Az alkotmánybíróságnak öt hónapja van arra, hogy végleges döntést hozzon a kérdésben.

A legfrissebb hivatalos felmérés szerint

a katalán autonóm közösség önállósodási törekvéseit a megkérdezettek 48,5 százaléka ellenzi, és 44,3 százalék pártolja.

A bírói testület felhívta a katalán vezetők figyelmét arra, hogy az alkotmánybírósági rendelkezés be nem tartása büntetőjogi felelősséget von maga után. Erre volt is már példa: Artur Mas volt katalán elnököt két évre eltiltotta közhivatal betöltésétől a katalán legfelsőbb bíróság. A politikus kezdeményezésére 2014. november 9-én annak ellenére tartottak „alternatív népszavazást” Katalóniában, hogy azt az alkotmánybíróság felfüggesztette. (Később pedig alkotmányellenesnek találta.)

A skót népszavazás után

Abban az évben, 2014-ben, alig egy hónappal korábban szavaztott Skócia a kilépéséről az Egyesült Királyságból. A népszavazáson résztvevő skótok több mint 55 százaléka végül arra szavazott, hogy maradjanak az Egyesült Királyság állama, bár hetekkel a szavazás előtt úgy tűnt, a függetlenségpártiak győznek majd.

A 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül akkor több mint 2,3 millióan vettek részt a szavazáson, a függetlenséget és az elszakadást közülük mintegy 1,8 millióan támogatták.