Gáztámadás Szíriában: már 100 halott

conflicts TOPSHOTS Horizontal
Néhány nappal az általános fegyvernyugvás tervezett hatályba lépése előtt több légicsapás érte szombaton Aleppó felkelők kezén lévő részét. Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) 69 halottról tud Aleppó kormányzóságban, akik között 13 kisgyerek és tizenéves is van / AFP PHOTO / AMEER ALHALBI
Vágólapra másolva!
Gáztámadás történhetett kedden Szíria észak-nyugati részén, Idlíb tartományban. A halálos áldozatok száma százra emelkedett, sok gyerek is az életét vesztette. Nem tudni, pontosan mi történt, az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán összeül, hogy kivizsgálják az esetet. Ha valóban gázzal támadtak, valakik háborús bűnt követtek el.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb értesülések szerint legalább 100-an vesztették életüket az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban végrehajtott feltételezett gáztámadás során - közölte kedden egy részben párizsi székhelyű nem kormányzati egészségügyi csoport.

Nem embernek való vidék Forrás: AFP/Ameer Alhalbi

A Mentő- és Segélyszervezetek Szövetsége (UOSSM) elnevezésű, Szíriában kórházakat finanszírozó szervezet szerint a halottak mellett mintegy 400 ember légzési nehézségekkel küszködik a támadással összefüggésben. Az UOSSM tájékoztatása szerint az Idlíbtől délre fekvő Han Sejkun települést helyi idő szerint reggeli fél hét óta több mint 40 csapás érte. "Az áldozatok száma folyamatosan növekszik, csakúgy, mint a csapások száma Idlíb térségében és a nem vegyi fegyverrel elkövetett támadások Hamában" - tették hozzá.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja később bejelentette, hogy

szerdán összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa a "borzalmas" gáztámadás ügyében, hogy a bűnösök felelősségre vonását követelje.

A világszervezet Genfben azt is közölte, hogy a Szíriával foglalkozó vizsgálóbizottsága nyomozást indít az Idlíb tartományban elkövetett feltételezett vegyifegyver-támadás, illetve egy egészségügyi létesítmény elleni akció ügyében. Hangsúlyozták, hogy a vegyi fegyver használata és egészségügyi létesítmények szándékos célba vétele háborús bűntettnek minősül. "Az ilyen támadások elkövetőit feltétlenül azonosítani kell, és felelősségre kell őket vonni" - mondta Paulo Pinheiro, a független testületet vezető brazil szakértő.

Oroszország védelmi minisztériuma a hírekre úgy reagált, hogy orosz repülőgépek nem hajtottak végre bevetést a szóban forgó térségben, illetve a szíriai hadsereg is tagadta, hogy a kormányerők vegyi fegyvert vetettek volna be.

Az értesülést a lázadók propagandájának nevezték.

Az al-Maszdar című lap katonai tisztségviselőkre hivatkozva ezzel összefüggésben arról írt, hogy a szíriai légierő "terroristák" vegyifegyver-raktárára mért csapást az idlíbi településen.

Mi folyik Szíriában?

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) kedden arról számolt be, hogy mérges gázzal hajtottak végre légicsapást Szíria északnyugati részén, amelyben legalább 58 ember, köztük kilenc gyerek meghalt és 170-en megsebesültek. A helyi forrásokból tájékozódó, nagy-britanniai központú szervezet állítása szerint az emberek a mérgező gáz következtében fulladtak meg Han Sejkun településen. Az OSDH ugyannakkor azt nem közölte, hogy milyen típusú gázról lehet szó, és ki hajtotta végre a támadást.