Továbbra is fenyegetést jelent a zika

Zika
A Zika-vírust okolják a magzati microcephalia azaz kisfejűség kifejlődéséért
Vágólapra másolva!
Nem hiába rettegtek terhes nők ezrei a zikafertőzéstől. Amerikai kutatók jelentése szerint a vírus a fertőzött nők között minden tizedik magzatnál rendellenességet okozott. A szúnyogok által terjesztett kór súlyos agyi károsodást okozhat a magzatoknál, a járvány nyomán Brazíliában sok kisfejűségben szenvedő gyermek született.
Vágólapra másolva!

– szögezte le Anne Schuchat, a tanulmányt végző kutatóközpont igazgatója. A várandós nőket arra figyelmeztette, hamarosan beköszönt a melegebb évszak, újabb szúnyoginvázióra lehet számítani, a megelőzésről ezért már most gondoskodni kell.

A fertőzött babákon nem csak külsőleg látszódnak a vírus jelei. A zikaszindróma látási problémákkal és akár hallásvesztéssel is járhat.

A kutatócsoport ezer terhességet követett végig 2016-ban, a legtöbb nő átutazóban volt, amikor elkapta a fertőzést. Kétszázötven olyan nőt is megvizsgáltak, akiknél kimutatták a zikavírust, minden tizedik magzatnál rendellenességet állapítottak meg.

A Zika-vírust okolják a magzati microcephalia azaz kisfejűség kifejlődéséért Forrás: AFP

"Tudjuk, hogy egyes gyerekeknél előfordulhatnak a születéskor nem nyilvánvaló agyi elváltozások. És mivel a legtöbb újszülöttről nem áll a rendelkezésünkre agyi felvétel, a jelenlegi adataink akár jelentősen alá is becsülhetik a zika hatását" - fogalmazott a központ munkatársa, Peggy Honein.