Szabálytalanságokra hivatkozik a vesztes jelölt

Horizontal Ecuador's conservative presidential candidate Guillermo Lasso speaks during a press conference in Quito on April 3, 2017. 
Lasso said he will not accept the result of a runoff election won by his socialist rival Lenin Moreno, alleging fraud. /
Guillermo Lasso
Vágólapra másolva!
Szabálytalanságokra hivatkozva a szavazatok újraszámlálását követelte az ecuadori elnökválasztáson alulmaradt jobboldali jelölt, Guillermo Lasso.
Vágólapra másolva!

"Kérvényezni fogjuk, a törvények és az alkotmány értelmében, hogy a szavazatokat egyesével számolják újra, az egész országban" - jelentette be szerdán Lasso egy sajtótájékoztató keretében.

Az ecuadori választási bizottság Lenín Morenót, a kormányzó baloldali párt jelöltjét nyilvánította győztesnek kedden. A hivatalos választási eredmény szerint Moreno a szavazatok 51,5 százalékát kapta a vasárnap megrendezett választáson és mintegy 228 ezer vokssal előzte meg Lassót.

Guillermo Lasso Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

A politikust támogató CREO-SUMA pártszövetség azt állítja, hogy 1795 szavazókörben szabálytalanságokat tapasztaltak, például azt, hogy egyes szavazók neve mellől hiányzott az aláírásuk. Ezekben a választókörökben együttesen mintegy 600 ezer szavazatot adtak le. A CREO párt vezetője, Cesar Monge azt állította, hogy a szavazatok összesítése során az eredmények titokzatos módon megváltoztak, miközben a számítógépes rendszer egy időre leállt.

A fővárosban, Quitóban szerdán a központi választási bizottság székháza előtt Lasso több száz híve tüntetett kitartóan, gumiabroncsokat és hulladékot gyújtottak fel az utcán.

A 64 éves Moreno az alelnöki hivatalt látta el a jelenlegi elnök, Rafael Correa alatt, és Correa jelöltjének számít. Moreno szerdán felszólította vetélytársát, hogy "méltósággal fogadja el vereségét".
Rafael Correa jelenlegi elnök mandátuma május 24-én jár le. Tíz év után távozik a hatalomból.