Ausztriába vinnének migránsokat

Görögország, menekült, migráns, tábor
GREECE, Katsikas: Tents are pictured in a former Greek army camp turned into a refugee camp in Katsikas, Greece on May 4, 2016. - Violeta Palazon
Vágólapra másolva!
Akkora migrációs nyomás alatt áll Olaszország és Görögország, hogy Ausztriának be kellene szállnia a tehermentesítésbe. Csakhogy egy nemrégiben készült felmérésből az derült ki, az osztrákok 70 százaléka nem akar migránsokat befogadni.
Vágólapra másolva!

Két éve állapodtak meg az EU-tagállamok abban, hogy ha kell, 160 ezer migránst átvállalnak a migrációs nyomásnak kitett országoktól. Ennek értelmében Ausztriának kétezer migránst kellene befogadnia Görögországból és Olaszországból.

Ausztriában az intézkedésre eddig nem volt példa, mert sok migráns ezt az országot választotta célul.

Christian Kern osztrák kancellár éppen ezért nem ért egyet az áthelyezéssel, és kérte az Európai Unió megértését is.

Forrás: AP/Thanászisz Sztavrakisz

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke elismerte ugyan, de nem fogadta el a kancellár érvelését, mert szerinte Olaszország és Görögország sürgős segítségre szorul, Ausztriában pedig egyébként is csökkent a menedékkérők száma. Csakhogy a Kurier című osztrák lap úgy tudja, olyan migránsokat helyeznének át az országba, akik később menekültstátuszt kaphatnak.

Egy hétfőn közölt felmérésből kiderült az is, az osztrákok migránsokról alkotott véleménye sokat változott az elmúlt években, 70 százalékuk ugyanis nem akarja befogadni őket.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter sem látja értelmét az áthelyezésnek, viszont ha már jogi előírás köti őket, szerinte az osztrák fővárosnak első körben ötven kiskorút kellene befogadnia. A kancelláriahivatal úgy véli, kompromisszumot tudnak közni az EU-val.