Trump katonai csapást fontolgat Szíriában

Donald Trump Speaks To Conservative Party Of New York State Reception In New York City GettyImageRank2 campaign conservative hair mexico PORTRAIT RACE right Trump WALL POLITICS ELECTION
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 07: Republican presidential candidate Donald Trump speaks while accepting the Conservative Party of New York State's nomination for president on September 7, 2016 in New York City. Following the event Trump will take part in a forum with Hillary Clinton, to answer questions on veterans issues and national security. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai védelmi minisztérium részletes megbeszéléseket kezdett a Fehér Házzal egy katonai akció lehetőségéről Szíriában - jelentette csütörtökön több amerikai hírforrás a Fehér Ház meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Elsőként az egyik amerikai hírtelevízió jelentette, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva, hogy Donald Trump katonai akciót fontolgat Szíriában, válaszul az idlíbi gáztámadásra. A televízió információi szerint az elnök a kongresszus néhány tagjával beszélgetve jelezte szándékát, bár hozzátette, hogy

Az amerikai közszolgálati rádió (NPR) hírei szerint a Fehér Ház már átfogó és részletes megbeszéléseket folytat a Pentagonnal a katonai csapásról. A rádió - a Fehér Ház meg nem nevezett tisztségviselőjére hivatkozva - azt jelentette, hogy szó lehet a szíriai légierő ellehetetlenítéséről is.

Floridában dönthetnek

Donald Trump úton van Floridába, ahol a Mar-a-Lago villában Hszi Csin-ping kínai elnökkel folytat két napig tartó megbeszéléseket. Már Floridában tartózkodik Rex Tillerson külügyminiszter - ő fogadta a kínai elnököt a repülőtéren - és Trumppal együtt utazik James Mattis védelmi miniszter is.

Trump és Mattis várhatóan Floridában vitatja meg a szíriai helyzetet

és dönt az esetleges katonai lépésekről.

Donald Trump az elnöki különgépen vele utazó riportereknek cáfolta az egyik amerikai hírtelevízió értesüléseit, miszerint kongresszusi politikusokkal beszélt volna várható katonai lépésekről. Az Aszad elmozdítására vonatkozó kérdések ellenére sem bocsátkozott részletekbe, csak annyit szögezett le:

Majd Aszad elnökre célozva hozzátette: "Úgy vélem, ő irányítja a dolgokat, tehát valaminek történnie kell".

Tillerson: Oroszország fontolja meg az Aszad támogatását

Még az elnök megérkezée előtt rövid sajtónyilatkozatot tett a Floridában jelenlévő újságíróknak Rex Tillerson. A külügyminiszter tartózkodott attól, hogy a várható amerikai lépésekről beszéljen.

Tillerson is Aszad elnök felelősségéről beszélt Forrás: AFP/Ben Stansall

Ismét Aszad elnök felelősségét említette, és újólag felvetette, hogy Oroszországnak át kellene gondolnia a damaszkuszi rendszer támogatását.

- fogalmazott a külügyminiszter.

Trumpot megrendítette a gáztámadás

Trump elnök szerdán, a II. Abdalláh jordániai királlyal közösen tartott sajtókonferenciáján beszélt arról, hogy az idlíbi gáztámadás, kivált

a haldokló gyermekek látványa mélyen megrendítette őt

és megváltoztatta a Bassár el-Aszad szíriai elnökről alkotott eddigi véleményét, illetve a szíriai helyzet megítélésben eddig tanúsított álláspontját is.

A gáztámadásról készült képek mélyen megrendítették Donald Trumpot Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Alphacit Newcit

Korábban ugyanis mind Trump elnök, mind Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet azt hangoztatta a nyilvánosság előtt, hogy Washington prioritásai megváltoztak és már nem tartja szükségesnek Aszad elnök eltávolítását és a rendszerváltozást Szíriában.

Amerikának megvannak a maga opciói

Csütörtökön este Mike Pence alelnök a Fox televíziónak adott interjújában a többi között arról beszélt, hogy a vegyifegyver-támadás ügyében

és leszögezte, hogy "minden megoldás az asztalon van". Az alelnök kitért arra is, hogy bár Washington reményei szerint az ENSZ cselekszik Szíria ügyében, de az amerikai kormányzatnak megvannak a maga "opciói".

Tiillerson külügyminiszter szerdán ugyancsak Aszad elnököt okolta a gáztámadásért és

felvetette Oroszország felelősségét is.

Az amerikai diplomácia irányítója szerdán este telefonon is egyeztetett az ügyben Szergej Lavrov orosz külügyminszterrel.