Az Iszlám Államtól kaphatott kiképzést a szentpétervári robbantó

Szentpétervár, metró, robbantás, robbanás
Vágólapra másolva!
Nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe az orosz hatóságok a szentpétervári metróban elkövetett terrorcselekmény miatt. 
Vágólapra másolva!

Szvetlana Petrenko, a Nyomozó Bizottság szóvivője jelentette be, hogy nyolc gyanúsítottat vettek őrizetbe a szentpétervári merénylet miatt. Petrenko szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a belügyminisztérium emberei a gyanúsítottak közül hatot Szentpéterváron, kettőt pedig Moszkvában fogtak el.

Az őrizetbe vett emberek a nevük alapján közép-ázsiai származásúak. A szóvivő elmondta, hogy a gyanúsítottak lakhelyén lefoglaltak

a metrómegállóban talált hasonló robbanószerkezetet. Lőfegyvereket és lőszereket is lefoglaltak.

A hétfői terrortámadás elkövetésével a 22 éves, orosz állampolgárságú, kirgizisztáni üzbég Akbarzson Dzsalilovot gyanúsítják.

A robbantás következtében az öngyilkos merénylő mellett 13 ember meghalt, és több mint ötvenen megsebesültek.

A fiatal gyanúsított az Iszlám Államnál is járhatott Forrás: AFP/-

A TASZSZ hírügynökség szerint az orosz bűnüldöző szervek vizsgálatot indítottak annak megállapítására, hogy Dzsalilov 2015-2016-ban kapott-e kiképzést Szíriában az Iszlám Államtól.

– mondta a hírügynökség név nélkül nyilatkozó informátora, aki szerint a gyanúsított sokáig nem tért vissza Oroszországba.

Moszkvában és Szentpéterváron mintegy 50 ezer fős tömeg tüntetett csütörtök kora este a terrorizmus ellen, és emlékezett meg a metrórobbantás áldozatairól.