Oroszország és Irán tiltakozik, a többség helyesli a támadást

Szíria támadás USA rakéta Trump
In this image released by the US Navy, the guided-missile destroyer USS Porter conducts strike operations while in the Mediterranean Sea, April 7, 2017. US President Donald Trump ordered a massive military strike on a Syrian air base on Thursday in retaliation for a "barbaric" chemical attack he blamed on President Bashar al-Assad. The missiles were fired from the USS Porter and the USS Ross, which belong to the US Navy's Sixth Fleet and are located in the eastern Mediterranean. / AFP PHOTO / US NAVY / Ford WILLIAMS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US NAVY / Mass Communication Specialist 3rd Class Ford Williams" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Többek között Franciaország, Németország, Lengyelország, Törökország, Szaúd-Arábia és Japán helyeselte, az Aszaddal szövetséges Oroszország és Irán viszont élesen elítélte az amerikai akciót. Az Egyesült Államok rakétatámadást intézett szerda hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi vegyifegyver-támadásért.
Vágólapra másolva!

– írta Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a Twitteren.

Később Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közleményt adott ki, amely szerint az Egyestült Államok arról tájékoztatta az EU-t, hogy a "korlátozott" légicsapások célja az volt, hogy elrettentsen az újabb gáztámadásoktól. A brüsszeli testület vezetője határozottan elítélte a vegyi fegyverek használatát, és azt írta, hogy erre választ kell adni, ezért "megérti" az elrettentő lépéseket.

- fogalmazott.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azon véleményének adott hangot, hogy a történtekért a szíriai rezsimet terheli a teljes felelősség.

- közölte. Hozzátette, az észak-atlanti szövetség szerint a vegyi fegyverek használata fenyegetést jelent a nemzetközi békére és biztonságra.

A brit miniszterelnöki hivatal azt közölte: a brit kormány maradéktalanul támogatja az amerikai akciót. A szóvivő azt mondta, hogy az amerikai akció célja, hogy a szíriai kormányt elrettentse az újabb hasonló támadásoktól.

Sir Michael Fallon brit védelmi miniszter péntek reggel a BBC-nek azt mondta, hogy a brit kormány az amerikai akció előkészítése során, az utóbbi napokban szoros kapcsolatban állt Washingtonnal.

Fallon szerint elfogytak a békés, diplomáciai eszközök, és a szíriai rezsim további hasonló támadásainak megelőzése érdekében döntött az Egyesült Államok a Szíria elleni akciókról.

Michael Fallon brit külügyminiszter szerint nem volt más járható út Forrás: AFP/Citizenside/Ian Davidson

Arra a kérdésre, hogy ha lesz újabb amerikai katonai akció Szíriában, abban a brit fegyveres erők részt vennének-e, Fallon kijelentette: nem érkezett ilyen kérés, és az amerikai akció nem része az Iszlám Állam ellen alakult koalíció műveleteinek. Fallon szerint

az Egyesült Államok egyértelművé tette, hogy ez önálló amerikai katonai fellépés volt.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter szerint Oroszországnak és Iránnak meg kell értenie, hogy értelmetlen támogatni Bassár el-Aszad szíriai elnököt. A politikus azt mondta, hogy az amerikai hadsereg szerepvállalásának növelése Szíriában figyelmeztetés a bűnös rezsimnek.

mondta a Reutersnek mauritániai látogatásán a francia külügyminiszter.

A lengyel kormány támogatja az amerikai légicsapásokat Szíria területén – mondta Rafal Bochenek, a kabinet szóvivője a TVP Info televízióban.

– mondta Bochenek, és hozzátette, hogy a szíriai rezsim évek óta több jogsértést is elkövetett, de senki sem reagált rájuk.

Az USA manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadseregre Forrás: AFP/Ford Williams

Törökország is helyesli az amerikai légicsapásokat, a nemzetközi közösségnek tartania kell magát álláspontjához a szíriai kormány barbárságának megítélésében – mondta Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes a Fox török tévének.

Kurtulmus szerint az Aszad-rezsimet alaposan meg kell büntetni a nemzetközi porondon, és fel kell gyorsítani a szíriai békefolyamatot.

Szaúd-Arábia is támogatásáról biztosította Amerikát. A szunnita királyság szerint Donald Trump bátor döntést hozott – mondta Szaúd-Arábia belügyminisztériumának egyik illetékese, akit a SPA, az ország hivatalos hírügynöksége idézett.

Abe Sindzó japán miniszterelnök egyetért az USA határozottságával, amellyel az a vegyi fegyverek terjedése és használata ellen fellép. Abe szerint Washington a légicsapással

a szíriai helyzet további romlását akarta elkerülni.

Merkel és Hollande támogatja

Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő szerint

kizárólag Bassár el-Aszad szíriai elnököt terheli a felelősség

az amerikai légitámadásért, erről közös közleményt adtak ki.

A vegyi fegyverek alkalmazása és a szíriai lakosság ellen elkövetett bűnök szankciókat követelnek Bassár el-Aszaddal szemben, ahogyan Franciaország és Németország már a 2013 nyarán a Damaszkusz közelében fekvő Gútában végrehajtott vegyifegyver-támadás után is követelte –írták. Franciaország és Németország partnereikkel együtt tovább folytatja az ENSZ keretében kifejtett erőfeszítéseket azért, hogy

– áll a közleményben, amely szerint továbbra is kiállnak a szíriai polgárháború politikai rendezése mellett.

A német védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az amerikai fél értesítette a német kormányt a tervezett akcióról, James Mattis amerikai védelmi miniszter nem sokkal a légitámadás előtt személyesen ismertette a tervet Ursula von der Leyen német védelmi miniszterrel.

A rezsim szövetségesei tiltakoznak

A síita iráni iszlám köztársaság határozottan elítélte az amerikai rakétacsapásokat. Bahram Kászemi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy országa elítéli a Szíria elleni egyoldalú katonai akciót.

– mondta a szóvivő.

Vlagyimir Putyin elnök szerint a Szíria elleni amerikai légitámadás agresszió, kárt okoz az orosz–amerikai kapcsolatoknak és a terrorizmus elleni közös harcnak egyaránt – közölte pénteken Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A Kreml szerint az amerikai csapások kárt okoznak a kétoldalú viszonynak Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

A szóvivő szerint Putyin úgy látja, hogy a Szíriára mért amerikai csapással egy szuverén ország ellen követtek el agressziót, megsértették a nemzetközi jogot, ráadásul mindez kitalált ürüggyel történt.

A szóvivő szerint a szíriai kormányerőknek nincsenek vegyifegyver-készleteik. Ezek megsemmisítésének tényét a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet, az ENSZ szakosított szervezete rögzítette. Szíriában az információk szerint

a bevetett gáztámadásban 86-an haltak meg, köztük 27 gyerek, és 546-an megsebesültek.

– mondta Peszkov.

– írta Alekszej Puskov, az orosz parlamenti felsőház tájékoztatási bizottságának elnöke péntekre virradóra, egy órával az amerikai rakétacsapás előtt Twitter-bejegyzésében. Az Aszadot régóta támogató oroszok az ENSZ BT összehívását is kezdeményezik.

Kína arra szólította fel a szíriai konfliktusban szemben álló feleket, hogy akadályozzák meg a helyzet elmérgesedését. Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő szerint Peking azt szeretné, ha mindenki a helyzet politikai rendezésére törekedne.

Indonézia aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államok szerinte egyoldalú fellépése miatt.

– mondta Arramanatha Nasir indonéziai külügyi szóvivő.

Az Egyesült Államok pénteken manőverező robotrepülőgépekkel mért csapást a szíriai hadsereg homszi légi támaszpontjára. Az USA szerint a szíriai kormányhadsereg vegyi fegyvert, szaringázt vetett be Idlíb tartományban.