Egyre több a hasonló, gázolásos terrortámadás

Teherautó hajtott a tömegbe Stockholm terror
Emergency services work at the scene where a truck crashed into the Ahlens department store at Drottninggatan in central Stockholm, April 7, 2017. / AFP PHOTO / Jonathan NACKSTRAND / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Jonathan NACKSTRAND has been modified in AFP systems in the following manner: [-Emergency services work at the scene where a truck crashed into the Ahlens department store at Drottninggatan in central Stockholm, April 7, 2017.--] instead of [-IGA mascot "Stecky" poses in front of cable cars during a press preview of the International Gardening Show (IGA - Internationale Garten Ausstellung)in Berlin on April 7, 2017.--]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.”
Vágólapra másolva!
Délután Stockholm egyik sétálóutcájába hajtott egy teherautó, legalább három embert halálra gázolt. Ennek kapcsán az MTI összegyűjtötte, hogy az elmúlt évtizedben hol történtek gázolásos terrortámadások Európában.
Vágólapra másolva!

2007. június 30. NAGY-BRITANNIA

Egy Jeep Cherokee típusú terepjáró próbált nagy sebességgel áttörni Glasgow repülőterének központi üvegajtaján, de ott fennakadt, és nem jutott be a terminál belterületére. A kocsi teljesen lángba borult, a kiugró, égő ruházatú vezetőt az utasok a földre teperték. A kocsi másik utasát a biztonsági emberek fogták le.

2014. december 21. FRANCIAORSZÁG

Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi "Allah akbar!" kiáltással. Tizenegy ember sérült meg, közülük kettő súlyosan.

Forrás: AFP/Arnaud Finistre

2014. december 22. FRANCIAORSZÁG

Tízen megsérültek, amikor egy autós a furgonjával belehajtott a tömegbe a nyugat-franciaországi Nantes belvárosában, a karácsonyi vásárban. Ez a sofőr is azt kiáltotta, hogy "Allah akbar!", majd megszúrta magát egy késsel.

Forrás: AFP/Georges Gobet

2016. július 14. FRANCIAORSZÁG

Nizzában a francia nemzeti ünnep estéjén egy 31 éves tunéziai férfi a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott a tömegbe. A terroristát a rendőrök lelőtték. A terrortámadásnak, amelyet két nappal később az Iszlám Állam vállalt magára, 86 halálos áldozata volt.

Forrás: AFP/Valery Hache

2016. december 19. NÉMETORSZÁG

Egy 24 éves tunéziai férfi Berlin egyik legforgalmasabb karácsonyi vásárán a tömegbe hajtott, és 12 embert halálra gázolt egy kamionnal, amelynek lengyel sofőrjét korábban agyonlőtte, a sebesültek száma 56 volt. A merényletért a felelősséget 20-án az Iszlám Állam vállalta. A terroristát, aki elmenekült a helyszínről, december 23-án Milánóban lőtték le olasz rendőrök tűzharcban.

Rendőrök a nizzai támadás után Forrás: AFP/John Macdougall

2017. március 22. NAGY-BRITANNIA

Londonban, a brit parlament melletti Westminster hídon egy terrorista először gyalogosok közé hajtott, majd a híd korlátjának ütközött. Ezután a kocsit hátrahagyva a parlament mellett járőröző rendőrökre támadt késsel. A rendőrök lelőtték. A merényletben öten meghaltak, ötvenen megsérültek. A cselekményt az Iszlám Állam vállalta magára. A terrorista, az 52 éves, kenti születésű Khalid Masood volt.

Forrás: AFP/James West

2017. március 23. BELGIUM

Járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. Senki sem sérült meg, minden járókelő el tudott menekülni a nagy sebességgel közlekedő francia rendszámú autó elől. Az autót járőröző katonák megpróbálták feltartóztatni, de az gyorsítva továbbhajtott a kikötők irányába, ahol rövid üldözés után sikerült megállítani. Az autót vezető, terepszínű ruhát viselő észak-afrikai származású férfit előállították, és Mohamed R.-ként azonosították. A férfi 1977-ben született, és francia állampolgárságú. Ellene éppen ma ejtették a terrorizmus vádját.

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand