Összeült az ENSZ BT az amerikai légitámadás miatt

Szarakib, 2017. április 4. Sérült gyermeket ápolnak egy tábori kórházban, az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban fekvő Szarakibban 2017. április 4-én, miután feltehetőleg a szíriai kormányerők vegyifegyver-támadást intéztek az Idlíbtől délre fekvő Han Sejkun település ellen. A halálos áldozatok száma legalább százra tehető. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Washington kész további cselekvésre Szíriában - mondta az amerikai ENSZ-nagykövet a szervezet pénteki rendkívüli ülésén, amelyet az maerikai légicsapások miatt hívtak össze. Jeffrey Feltman, az ENSZ politikai ügyekért felelős igazgatója szerint az azonnali légicsapásokra a szíriai nép érdekében volt szükség.
Vágólapra másolva!

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén leszögezte: szükség esetén Washington "kész a további cselekvésre" Szíriában. A rendkívüli ülést a csütörtök éjszakai amerikai légitámadás miatt hívtak össze pénteken New Yorkban, az ENSZ székházában.

Új szakasz következik

Felszólalásában Haley azt mondta: az Egyesült Államoknak az idlíbi gáztámadás után, csütörtökön Szíriára mért légicsapásai "teljes mértékben" igazoltak voltak. Véleménye szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök azért követte el a vegyifegyver-támadást, "mert azt hitte, megúszhatja. Tudta, hogy Oroszország támogatja."

Nikki Haley: Washington kész a további cselekvésre Szíriában Forrás: AFP/Jewel Samad

Haley hozzátette: "ez azonban a múlt éjjel megváltozott". A nagykövet hangsúlyozta, hogy most

és "politikai megoldást kell találni erre a rémséges konfliktusra".

Az oroszok nem szavazták meg a korábbi határozatokat

Nikki Haley előtt szólalt fel Oroszország helyettes ENSZ-nagykövete. Vlagyimir Szafronkov "törvénytelennek" nevezte és elítélte az amerikai légicsapást, és leszögezte, hogy

nézve is.

Ha Moszkva megszavazta volna a korábbi hét ENSZ-határozatot, akkor Bassár el-Aszad szíriai elnöknek már korábban nemzetközi szankciókkal kellett volna szembenéznie - hangoztatta Matthew Rycroft brit ENSZ-nagykövet.

A nemzetközi jog alapján

A tanácskozást megnyitó beszédében az ENSZ politikai ügyekért felelős igazgatója, Jeffrey Feltman - utalva a péntekre virradóra végrehajtott amerikai légicsapásokra - leszögezte, hogy

ám hozzátette, hogy ennek "az ENSZ elvei szerint és a nemzetközi jog alapján kell megtörténnie".

Feltman szerint a civil lakosságot "nem lehet megvédeni, ha a kormányzat és az ellenzék is büntetés nélkül cselekedhet és ha a szíriai kormánynak továbbra is megengedik, hogy a saját népe rovására megsértse az emberi jogokat".