Újra szíriai vadászgépek szálltak fel a megtámadott támaszpontról

Vágólapra másolva!
Két katonai gépet láttak felszállni arról a szíriai légitámaszpontról, amelyet az USA előző éjjel megtámadott, mert Washington szerint erről a bázisról indították a Hán Sejkún elleni vegyifegyver-támadást. A szíriai ellenzéki csoportok szerint a légicsapás az egyetlen lehetséges válasz volt az Aszad-rezsimnek, és azt kérik az Egyesült Államoktól, hogy kényszerítsék a földre a szíriai vadászgépeket.
Vágólapra másolva!

Két katonai repülőgép szállt fel pénteken az Egyesült Államok által előző éjjel megtámadott, közép-szíriai Sarját légi támaszpontról, és légitámadásokat hajtott végre a környéken - közölte este az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) emigráns szervezet.

A harci gépek a Sarját légi bázisról szálltak fel, amelynek a le- és felszállópályája részben ismét üzemel, és

a közép-szíriai Palmüra közelében lévő célpontokat támadtak

- írta a londoni székhelyű szervezet.

Az OSDH nem tudta megmondani, hogy szíriai vagy orosz gépek szálltak-e fel, sem azt, pontosan milyen célpontok ellen támadtak.

Felgyorsítaná a békefolyamatot

A szíriai ellenzéki csoportok nagy részét tömörítő Tárgyalási Főbizottság (HNC) péntek este a szíriai légierőt földre kényszerítő intézkedésekre szólította fel az Egyesült Államokat.

A szíriai Homsz tartománybeli Sajrát légi támaszpont ellen péntek hajnalban végrehajtott amerikai rakétatámadásra reagálva a HNC nyilatkozatban fordult az Egyesült Államokhoz a kéréssel. Az ellenzéki testület meggyőződése szerint

és megteremtené a szükséges alapokat a bizalomteljes párbeszéden alapuló béketárgyalásokhoz.

Az egyetlen lehetséges válasz

A Tárgyalási Főbizottság ezenkívül azzal vádolta meg Oroszországot, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnököt támogatja, egyúttal támogatását fejezte ki az Egyesült Államoknak a légi támaszpont elleni amerikai rakétatámadással kapcsolatban.

A HNC szerint az amerikai támadás

az egyetlen lehetséges válasz volt

a szíriai kormány és "az őt támogató, valamint vele együttműködő felek, különösen Oroszország és Irán tevékenységére".

Figyelmeztették a hadsereget a támadás előtt

A keddi Hán Sejkún-i - valószínűsített - vegyifegyver-támadásra megtorlásul az amerikai hadsereg 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a Sarját légi bázis ellen. Az amerikai felderítés szerint a támadást végrehajtó

harci gépek erről a közép-szíriai támaszpontról indultak bevetésre az Idlíb tartománybeli település ellen,

amelyről ismert volt, hogy 2013 előtt vegyi fegyvereket raktároztak itt - közölte a Pentagon.

Egy szíriai katonai vezető az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy a hadsereget órákkal az amerikai légi támadás előtt figyelmeztették a veszélyre, és a hadsereg "elővigyázatossági intézkedéseket" hozott, például átirányítottak gépeket a támaszpontról.

A Pentagon szerint mintegy húsz repülőgép vált harcképtelenné, de a fel- és leszállópálya érintetlen maradt.

Innen indíthatták a vegyifegyver-támadást

A Sajrát légi támaszpont a szíriai légierő második legnagyobb és egyben legfontosabb bázisa. Az Egyesült Államok állítása szerint erről a bázisról indította meg kedden a Hán Sejkún elleni vegyifegyver-támadását a szíriai légierő.

86-an meghaltak, és több mint ötszázan megsebesültek a gáztámadásban Forrás: MTI/EPA/-------------------

A gáztámadásban 86-an haltak meg, köztük 27 gyermek, és 546-an megsebesültek.