Deportálni akarták a stockholmi gázolót

accident Horizontal
A truck has crashed into the Ahlens department store Ahlens at Drottninggatan in central Stockholm, April 7, 2017. / AFP PHOTO / TT News Agency / Andreas Schyman / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
A terrortámadásnak svéd, brit és belga áldozatai vannak. A rendőrök hét embert hallgatnak ki.
Vágólapra másolva!

Deportálni akarták az üzbegisztáni származású merénylőt, aki teherautójával emberek közé hajtott Stockholm bevásárlónegyedében péntek délután.

Ő volt a merénylő Forrás: Twitter

A gázolásban összesen 4-en haltak meg,

két svéd, egy brit és egy belga állampolgár.

A férfi még tavaly adott be menekültkérelmet Svédországban, azonban azt nemrég elutasították.

Forrás: AFP/Andreas Schyman

A svéd rendőrség azt is közölte, hogy

hét embert hallgatnak ki

a gázolás ügyében. Több házkutatást is tartottak, erről azonban nem mondtak részleteket. A férfit eleinte magányos terroristaként kezelték - arról, hogy mennyire gyakoriak az ilyen merényletek, itt írtunk korábban.

A „magányos farkas" terroristák: valóság vagy mítosz?

Magányos farkas támadóként beszéltek elemzők az elmúlt hetek terrortámadásainak elkövetőiről. De valóban ez volt a helyzet? Egyre többükről derül ki ugyanis, hogy nemcsak egyszerűen hűséget fogadtak az Iszlám Államnak, hanem kapcsolatba is léptek a terrorszervezettel, még ha maguk nem is...

Vasárnapra visszatért a szokott rend a svéd fővárosba, lebontották a rendőrségi torlaszokat a Drottninggatanon, ahol a támadás történt. A gázolás helyszínének közelében virágcsokrok százai borították az áruház bejáratához vezető lépcsőket, vasárnap kora délután pedig megemlékezést tartanak.

A merényletért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, azonban a terrorista

szimpatizált az Iszlám Állammal.

A terrorszervezetnek van kapcsolata Svédországgal: sokáig ott élt a párizsi és brüsszeli terrortámadásokért felelős hálózat egyik vezetője, Mohamed Belkaid, valamint a csoport egyik tagja, Osama Krayem is. Róluk ebben a cikkben írtunk hosszabban.