Az egyházak állnak a bizalmi lista alján

Vágólapra másolva!
A közéleti intézmények közül leginkább a hadseregben, legkevésbé pedig az egyházakban bíznak a csehek - derült ki abból a márciusban készített országos felmérésből, amelynek eredményét kedden hozták nyilvánosságra Prágában.
Vágólapra másolva!

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérése szerint a hadseregben a megkérdezettek 63 százaléka, a rendőrségben 61 százalék, míg a bíróságokban 54 százalék bízik. Ezek az arányok lényegében megfelelnek az utóbbi két-három évben mért eredményeknek.

A tavalyi felméréshez viszonyítva mérsékelten - 4-5 százalékkal - emelkedett a bizalom az újságok, a televízió és a rádió iránt. Ugyanakkor a szakszervezetekbe vetett bizalom csökkent - állapította meg a CVVM.

A rádiót az emberek 48 százaléka, az internetet 41 százalék, a televíziót 38 százalék, az írott sajtót pedig 36 százalék tartja megbízhatónak. A felmérés nem tett különbséget a közszolgálati és a kereskedelmi médiumok között. Új jelenség, hogy a 30 éven aluli válaszadók között jelentősen megnőtt az írott sajtót megbízhatónak tartók aránya - mutatott rá a CVVM.

A nem kormányzati szervezeteket (NGO) az emberek 36 százaléka tartja megbízhatónak, a szakszervezeteket 40 százalék, míg a bankokat 48 százalék.

Már hagyományosan a legkevésbé megbízhatónak a csehek az egyházakat tartják. Az egyházak bizalmi indexe jelenleg 24 százalékos, ami rosszabb arány, mint egy évtizede, amikor a mutató szintén alacsonyan, de még 30 százalék körül mozgott. A CVVM elemzése szerint ez a bizalomcsökkenés nagy valószínűséggel a korábbi jobboldali kormánykoalíció által elfogadott egyházi kárpótlási törvény következménye. Az egyházak kárpótlásával a szocialista rendszer idején államosított vagyonukért a emberek mintegy 70 százaléka nem ért egyet. A legutóbbi népszámláláskor, 2011-ben a cseh lakosság 63 százaléka hivatalosan is ateistának vallotta magát.