Beismerő vallomást tett a stockholmi merénylő

crime Horizontal Johan Eriksson, defence counsel to Uzbek national Rakhmat Akilov (not in picture), prime suspect in the Stockholm truck attack, talks to journalists prior to remand hearings at Stockholm District Court on April 11, 2017.
39-year-old Uzbek
Johan Eriksson, Rakhmat Akilov védője
Vágólapra másolva!
Beismeri a pénteki stockholmi gázolásos támadás fő gyanúsítottja, Rakhmat Akilov hogy ő követte el a terrorcselekményt - tudatta a 39 éves, üzbég állampolgárságú gyanúsított kirendelt védője kedden a bíróságon.
Vágólapra másolva!

Rakhmat Akilov elismeri, hogy ő követte el a terrorcselekményt, és elfogadja előzetes letartóztatásba helyezését" - mondta a bíróságon Johan Eriksson, aki mellett védence is ott állt. Az üzbég férfi viszont egy szót sem szólt.

Akilovot, aki fejét pulóvere kapucnijába rejtette, a stockholmi bíróság alagsori termébe számos fegyveres rendőr kíséretében vezették, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette. Egyik oldalán ügyvédje ült mellette, a másik oldalán a kirendelt tolmács. A meghallgatás célja az volt, hogy döntsenek további őrizetéről.

Akilovot néhány órával a pénteki gázolást követően vették őrizetbe fő gyanúsítottként. Az üzbég állampolgárt a rendőrség korábban már körözte, mert nem tett eleget az ellene elrendelt kitoloncolásnak. Azért nem találtak rá, mert hamis tartózkodási helyet jelölt meg.

A titkosszolgálatok szerint a férfi szimpatizált a szélsőséges szervezetekkel, közte az Iszlám Állam terrorcsoporttal, de a hatóságok nem tekintették veszélyesnek.

Johan Eriksson, Rakhmat Akilov védője Forrás: AFP/TT News Agency/Jonas Ekstromer

Eközben visszavonta az ügyészség annak a férfinak a letartóztatását, akit a terrortámadást követően másodikként vettek őrizetbe. "Az ügyész szerint gyengült a gyanú, így nincs ok az előzetes letartóztatás kérvényezésére" - közölte a vádhatóság. Ennek ellenére a férfi, akiről a nemén kívül semmi mást nem közöltek, nem szabadulhat ki, mert a svéd hatóságok már korábban döntöttek arról, hogy ki kell toloncolni az országból.