Dortmundi robbantás: letartóztattak egy iszlamistát

Borussia Dortmund futballcsapat busz robbantás meccs foci Bajnokok Ligája-mérkőzés
A Borussia Dortmund csapata az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntő mérkőzésére tartott, amikor a jármű közelében pokolgépek robbantak. Természetesen a mérkőzést elhalasztották.
Vágólapra másolva!
A német hatóságok elfogtak egy gyanúsítottat a tegnap esti dortmundi támadás kapcsán. Terrorizmust és iszlamista szálat sejtenek a merénylet mögött.
Vágólapra másolva!

Kora délután letartóztattak egy férfit a tegnap esti dortmundi robbantással összefüggésben - közölte a német szövetségi ügyészség. Az akcióban két iszlamista lakásánál razziázott a hatóság, egyiküket fogták most el.

A dortmundi csapatbusz Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Maja Hitij

Az ügyészség szóvivője, Frauke Köhler a bejelentéskor arról beszélt, hogy

a támadás mögött iszlamista terrorizmus állhat.

Közölte, hogy az esettel összefüggésben vizsgált antifasiszta szál "hitelt nem érdemlőnek" bizonyult.

A tegnap esti, a Borussia Dortmund labdarúgócsapat busza ellen elkövetett robbantás részleteiről annyit közöltek, hogy

a három csőbombát fémrepeszekkel töltötték meg,

a robbanóerejüket pedig 100 méteres körzetben fejtették ki. Egy repesz áthatolt az autóbusz szélvédőjén és belefúródott egy ülésbe. Csak a szerencsén múlott, hogy nem történt komoly baj.

A Bild úgy tudja, hogy egy, a helyszínen talált levélben az akció elkövetői hivatkoztak a berlini karácsonyi teherautós-merényletre is, okként pedig a német légierő szíriai szerepvállalását jelölték meg.

Az egyoldalas írás szó szerint így kezdődik: Allah, a kegyelmes és irgalmas nevében.

Azzal folytatódik, hogy az Iszlám Állam halállistájára felkerültek sportolók, és más hírességek is olyan nemzetekből, amelyek "keresztes háborút folytatnak".

A német hatóságok ugyanakkor jelezték, hogy egyelőre nincs megerősítve, hogy az Iszlám Államnak köze lehet a támadáshoz. Szakértők szerint az írásmód szokatlan, nem "ISIS-kompatibilis", hiányoznak például a megszokott szimbólumok is. Számolnak azzal a forgatókönyvvel, hogy az írás hamis nyom is lehet.

Frissítés:

Német sajtóértesülések szerint az elfogott gyanúsított egy 25 éves iraki lehet, aki a lakcíme szerint wuppertali. A beszámolók arról is szólnak, hogy egy 28 éves német állampolgár Fröndenbergből is valamilyen formában részt vehetett a támadásban. Az Express és a Kölner Stadt-Anzeiger arról ír, hogy mindketten szimpatizálnak az Iszlám Állammal. A hatóságoknak bizonyítéka van rá, hogy egyikük a támadás időpontjában a tetthelyszín közelében volt.