Jelöltette magát Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek

AHMADINEZSÁD, Mahmúd; HAMENEI, Szajed Ali
Teherán, 2017. április 12. Mahmúd Ahmadinezsád, korábbi iráni államfő a győzelem jelét mutatja, miután felvetette magát az iráni elnökválasztáson induló jelöltek listájára a teheráni belügyminisztériumban 2017. április 12-én, az ötnapos jelöltállítási időszak második napján. A politikus a lépéssel ellenszegül Ali Hamenei, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetője utasításának, aki felszólította, hogy ne induljon a május 19-i államfőválasztáson. Ahmadinezsád szándéka érvényesítéséhez Irán egyik legbefolyásosabb testületének, az Őrök Tanácsának jóváhagyása szükséges. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)
Vágólapra másolva!
Felvetette magát szerdán a májusi iráni elnökválasztáson induló jelöltek listájára Mahmúd Ahmadinezsád volt keményvonalas elnök.
Vágólapra másolva!

Ezzel nyíltan szembemegy Ali Hamenei, az iszlám köztársaság legfőbb vallási és politikai vezetőjének utasításával,

aki felszólította, hogy ne induljon az államfőválasztáson.

A jelöltek listáját még a vallástudósokból és jogtudósokból álló Őrök Tanácsának is jóvá kell hagynia, így korántsem biztos, hogy a volt elnök tényleg elindulhat az elnökválasztáson.

Mahmúd Ahmadinezsád, korábbi iráni államfő a győzelem jelét mutatja, miután felvetette magát az iráni elnökválasztáson induló jelöltek listájára a teheráni belügyminisztériumban Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Mahmúd Ahmadinezsád az Iráni Iszlám Köztársaság hatodik elnöke volt 2005 és 2013 között, és ő volt az első, aki nem az országot irányító síita papság soraiból került ki.

Iránban május 19-én tartanak elnökválasztást. A jelöltállítás kedden kezdődött, és öt napig tart.