Csehország nem fogad be több migránst

Idomeni, 2016. március 14. A macedón határ mellett fekvő Idomeni görög falu közelében lévő táborukból útnak indult migránsok mennek, hogy a határon emelt macedón védőkerítést megkerülve bejussanak Macedóniába 2016. március 14-én. (MTI/EPA/Nake Batev)
Vágólapra másolva!
Csehország nem akar migránsokat befogadni a menedékkérők áttelepítését célzó uniós kvóták szerint, még akkor sem, ha gazdasági szankciókkal fenyeget az Európai Unió – jelentette ki szombaton Milan Chovanec cseh belügyminiszter a Pravo című prágai napilapnak.
Vágólapra másolva!

A mintegy 1600-ból 12 menedékkérőt fogadtak be, mondta a miniszter. Szerinte ugyanis

a többiek nemzetbiztonsági átvilágítása azt mutatta,

hogy közülük senkit sem szabad Csehországba áttelepíteni.

Chovanec emellett annak a véleményének adott hangot, hogy az EU már ősszel elindíthatja a "büntetőintézkedések bevezetését célzó eljárást" Csehországgal szemben a migránsok befogadásának megtagadása miatt.

A cseh belügyminiszter szerint országának még a szankciók fenyegetése mellett sem szabad beleegyeznie a menedékkérők felvételébe.

– hangoztatta Chovanec, és leszögezte, hogy kiáll álláspontja mellett a kabinetben.
Tavalyelőtt született uniós megállapodás arról, hogy a migrációs nyomásnak kitett országokból 160 ezer menedékkérőt "elosztanak" az EU-tagállamok között. Eddig körülbelül 15 ezer embert helyeztek át ilyen formában,

mivel több uniós tagállam, köztük Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia is ellenzi a kötelező jellegű mechanizmust.