Üzentek a neonácik: a dortmundi robbantás az utolsó figyelmeztetés volt

Borussia Dortmund futballcsapat busz robbantás meccs foci Bajnokok Ligája-mérkőzés
DORTMUND, GERMANY - APRIL 11: Police stand near the team bus of the Borussia Dortmund football club after the bus was damaged in an explosion on April 11, 2017 in Dortmund, Germany. According to police an explosion detonated as the bus was leaving the hotel where the team was staying to bring them to their Champions League game against Monaco. So far one person, team member Marc Bartra, is reported injured. (Photo by Maja Hitij/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Furcsa e-mailt kapott a a Der Tagesspiegel című berlini lap. Az állt benne, hogy a Borussia Dortmund labdarúgócsapata elleni keddi merénylet az utolsó figyelmeztetés volt. A levél szerint a „kölni különítmény” készen áll, hogy „tarka vért” ontson az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt április 22-ei kölni kongresszusán az ellentüntetők között.
Vágólapra másolva!

Feltehetően a „tarka vér” emlegetése arra válasz a berlini újság szerint, hogy a jobboldali AfD kölni kongresszusának idejére számos tüntetést jelentettek be olyan csoportosulások, amelyek elítélik a jobboldali populizmust. Egyik – az egykori náci párt, az NSDAP szervezeteinek barna színű egyenruháira utaló – jelszavuk az, hogy „barnaság helyett tarkaság”. Maga az ismeretlen feladótól származó üzenet is hivatkozik Adolf Hitlerre, a „multikultit” elutasítva.

Úgy tűnik, a német hatóságoknak még mindig fogalmuk sincs, hol keressék a merénylőt Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Maja Hitij

A Der Tagesspiegel szerint a hatóságok komolyan veszik az e-mailt, úgy gondolják, hogy

a levélnek lehet köze a BVB elleni merénylethez, de előfordulhat, hogy egy „potyautasról” van szó.

A levél azonban így is veszélyes lehet, mert erőszakra ösztönözhet szélsőséges baloldali és jobboldali erőket is.

A mostanin kívül eddig két írás került elő a támadással kapcsolatban.

A helyszínen három példányban talált levél szélsőséges iszlamista háttérre utal, de sajtóértesülés szerint a hatóságok kételkednek abban, hogy a szöveg valóban radikális iszlamistáktól származik. Az interneten megjelent egy másik, szélsőbaloldali háttérre utaló szöveg, amelyről a nyomozást irányító szövetségi legfelsőbb ügyészség közölte, hogy eredetisége erősen kétséges.

Ez utóbbival kapcsolatban a Focus Online hírportál azt jelentette, hogy egy nyom Szászország tartományba vezet. A hatóságok azt vizsgálják, hogy lehet-e esetleg köze a támadáshoz szélsőjobboldali köröknek vagy

a Lipcse térségében szerveződött militáns futballhuligán szubkultúrának.

A BVB csapatát az AS Monaco elleni Bajnokok Ligája negyeddöntőre szállító autóbusz ellen kedden este követtek el robbantásos merényletet. Megsebesült egy játékos és egy rendőr.