Máris három halálos áldozata van a török népszavazásnak

Erdogan, népszavazás, törökország
Turkish President Recep Tayyip Erdogan greets supporters as he arrives witth his wife Emine at a polling station to vote in the referendum on expanding the powers of the president in Istanbul on April 16, 2017. Erdogan said the tightly-contested referendum on expanding the powers of the head of state was a vote for the future of Turkey. The first polling stations opened in the tightly contested referendum on expanding the powers of the president, seen as a crossroads in the modern history of the country. / AFP PHOTO / -
Vágólapra másolva!
Az elnöki rendszer bevezetéséről tartanak népszavazást Törökországban vasárnap. Az egyik délkeleti tartományban veszekedés robbant ki, majd előkerültek a kések és a lőfegyverek. Az incidensben többen megsebesültek, közülük hárman belehaltak sérüléseikbe. Az urnákat magyar idő szerint 16 órakor mindenhol lezárták, zajlik a szavazatszámlálás. 
Vágólapra másolva!

Megkezdődött vasárnap reggel Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás, az ország keleti felében helyi idő szerint 7 órakor megnyitották a szavazóhelyiségeket.

Erdogan elnök és felesége leadta szavazatát Isztambulban Forrás: AFP/-

A voksolás alatt a DHA hírügynökség jelentése szerint tragikus incidens játszódott le a délkeleti, többségében kurdok lakta Diyarbakir tartományban egy szavazóhelyiségnél. Yabanardi faluban, egy iskolában többen összeszólalkoztak, a vitában szúró-, illetve lőfegyverek is előkerültek. Török lapértesülés szerint

a helyi polgármester fia nyithatott tüzet,

akit a biztonsági erők később letartóztattak egy másik férfival együtt. Hárman a kórházba szállítás közben meghaltak, rajtuk kívül többen megsérültek. Nem világos, mi előzte meg a tragédiát, egyes hírek szerint a referendumon kaptak össze a felek, de a török hivatalos hírügynökség, az Anadolu úgy számolt be az esetről, hogy családok közötti viszály áll a háttérben.

Apró részlet, hogy a török szabályok szerint a szavazás napján reggel 6 órától éjfélig tilos alkoholos italt árusítani, vagy nyilvános helyen alkoholt fogyasztani.

Miről szavaznak a törökök?

Tizennyolc olyan alkotmánymódosításról döntenek a választópolgárok, amelyek értelmében nem a miniszterelnök, hanem a mindenkori államfő lenne a végrehajtó hatalom feje az országban, a kormányfői tisztség meg is szűnne. A szavazócédulákon az elnöki rendszer bevezetését támogató "igen" felirat fehér alapon, az alkotmánymódosítást ellenző "nem" pedig barna háttér előtt szerepel. A választók pecséttel jelölik meg a lap általuk preferált felét.

  • A szavazófülkék ma délután öt órakor zárnak,
  • 18 órától várhatóak az első előzetes eredmények,
  • török politológusok szerint este nyolc órától érkezhetnek az első hivatalos részeredmények.

A legutóbbi közvélemény-kutatások nagyrészt az alkotmánymódosítás mellett szavazók szűk, 51-52 százalékos győzelmét vetítik előre, köztük a kemalista ellenzéki Köztársasági Néppárthoz (CHP) közeli Gezici nevű cég is.

Egyúttal van olyan felmérés, amely 60 százalék feletti eredményt jósol a támogató szavazatoknak.

A Bild.de arról írt, hogy 32 keleti tartományban már befejeződött a voksolás, most a szavazatokat számolják. A sűrűbben lakott nyugati országrészben viszont tart a népszavazás.

Vége

Vasárnap délután magyar idő szerint 16 órakor az összes szavazóurna bezárt Törökországban. Valamennyi tartományban elkezdték összeszámolni a szavazatokat. A beszámolók szerint a yabanardi lövöldözést leszámítva nyugalomban zajlott a referendum.

Az urnazárást követő első órában, tehát este 6 óráig tilos a népszavazás eredményére vonatkozó hír, becslés, vélemény közzététele a sajtóban. Ezután is egészen 9 óráig csak a Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) által közölt információkat lehet nyilvánosságra hozni.