Szentpétervári robbantás: újabb embert vettek őrizetbe

2017.04.19. 19:25

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat szerint elfogták a szentpétervári metróban elkövetett öngyilkos robbantásos merénylet szervezésével gyanúsított férfi fivérét, ő a tizedik, akit a terrortámadással kapcsolatban őrizetbe vettek.

A merénylet megszervezésével és az öngyilkos merénylő kiképzésével gyanúsított Abror Azimovot hétfőn fogták el a Moszkvához közeli Ogyincovóban. A bátyját, Akram Azimovot a kirgizisztáni Osban vették őrizetbe, és még a nap folyamán onnan szállították át Moszkvába.

Őt a merénylethez szükséges pénz átutalásával és a "nemzetközi terroristákkal" való kommunikáció megszervezésével gyanúsították meg.

Az Azimov fivérek, csakúgy, mint a feltételezett öngyilkos merénylő, Akbarzson Dzsalilov, kirgizisztáni üzbégek. Dzsalilovhoz hasonlóan 2013-ban mindketten megkapták az orosz állampolgárságot. Az ifjabb Azimov elfogása után előbb elismerte bűnösségét, de aztán a bíróság előtt azt állította, hogy nem volt szándékos részese az elkövetett metrórobbantásnak, és hogy utasításokat követett.

Forrás: RT/Twitter

A merénylettel kapcsolatban korábban nyolc, szintén közép-ázsiai származású embert vettek őrizetbe. Alekszandr Bortnyikov, az FSZB igazgatója múlt kedden bejelentette, mindannyian titkos terrorsejtek tagjai voltak.

A szentpétervári metróban április 3-án elkövetett robbantásos merényletben 14 ember halt meg, és további 102-en megsebesültek.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK