A muszlim jelölt nyerte a jakartai kormányzóválasztást

Purnama
Jakarta's Governor Basuki Tjahaja Purnama, also known as Ahok, reacts inside the courtroom during his blasphemy trial at the auditorium of the Agriculture Ministry in Jakarta on April 11, 2017. The first Christian to govern the capital in more than 50 years, Purnama is on trial accused of blasphemy over remarks he made about the Koran. / AFP PHOTO / POOL / Beawiharta
Vágólapra másolva!
A keresztény, kínai Basuka Purnama volt a legnagyobb esélyese a jakartai kormányzóválasztásnak, de elég volt egy mondat ahhoz, hogy vallásgyalázással vádolják és elforduljanak tőle a támogatói. Így a muszlim jelölt, Anies Beswedan döntő többséggel, 58 százalékkal megnyerte a választást. 
Vágólapra másolva!

A muszlim jelölt nyerte meg a kormányzóválasztást jakartában a nem hivatalos szavazatösszesítő szerint. A második fordulóban Anies Beswedan volt oktatási miniszter a szavazatok 58 százalékát, míg ellenfele, a keresztény vallású, kínai Basuka Purnama csupán a voksok 43 százalékát kapta meg.

Pedig az első fordulóban még Purnama kapta a szavazatok relatív többségét.

Ugyan a választási bizottság csak május elején hirdeti ki az eredményt, Purnama így is elismerte vereségét és gratulált Baswedannak.

Basuki Purnama Forrás: AFP/Beawiharta

Vallási nézőpontból nem is volt akkora meglepetés a muszlim jelölt győzelme, hiszen

Jakarta lakosságának 85 százaléka muszlim.

A keresztény jelölt esélye azért is csökkent, mert vallásgyalázás miatt indítottak ellene pert. Ugyanis arról beszélt, hogy egy muszlim nem szavazhat más vallású jelöltre. Állítása szerint ezt a Korán kimondja.

Ezért bíróság elé idéztek, de ítélet csak májusban lesz. Ha elítélik, akár

öt évre is börtönbe zárhatják.