A világ bármely országa veszélyforrássá válhat

Az Antall József Tudásközpont legfrissebb kiadványából a külpolitika folyamatait remekül lehet tanulmányozni
Vágólapra másolva!
Ismét egy igazán hiánypótló kiadványt jelentetett meg az Antall József Tudásközpont. Roland Dannreuther Nemzetközi biztonság című könyve az elmúlt 25 év legfontosabb külpolitikai és biztonsági kihívásait tekinti át.
Vágólapra másolva!

Roland Dannreuther Nemzetközi biztonság című könyve a hidegháború utáni világ új, vagy legalábbis új formában megjelenő biztonsági kihívásait tekinti át. A kézikönyvként is jól használható mű legfőbb jellemzője, hogy az eltérő megközelítések szintézisére törekszik, hidat képezve a klasszikus racionalista, valamint a kritikai elméletek között, bemutatva a legfontosabb gyakorlati kérdések különböző értelmezéseinek értékét.

A hiánypótló kiadvány egyik legfőbb mondanivalója, hogy a biztonságpolitikai elemzők nem tudják kristálygömbből megjósolnia jövőt. Ez nem meglepő, hiszen a nemzetközi rendszer összetett, és a világ egyik szegletében lejátszódó látszólag

jelentéktelen fejlemények és ügyek is képesek soha nem látott káoszt okozni a rendszer egészében.

Jellemző példa, hogy az 1990-es évek stratégiailag elfelejtett Afganisztánja vált a valaha látott legveszélyesebb terrorista fenyegetés inkubátorává.

Kétségek

A jövő kiszámíthatatlanságának felismerése azonban nem jelenti azt, hogy a biztonságpolitikai elemző fel lenne mentve az alól, hogy a jövőbeli veszélyekkel terhes jelenkori trendekkel és fejleményekkel kapcsolatban hangot adjon aggodalmainak. A könyv szerzőjének súlyos kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi rendszer, és azon belül is főként a nagyobb hatalommal rendelkező fejlett országok képesek lesznek-e levezényelni a hatalom részleges átruházását az Északról a Délre az elkövetkező évtizedekben.

Az Antall József Tudásközpont legfrissebb kiadványából a külpolitika folyamatait remekül lehet tanulmányozni Forrás: Antall József Tudásközpont

A biztonsági tanulmányokat jellemző alapvető viták bemutatásán és értékelésén túl, minden egyes fejezet és minden egyes témakör esetében megjelenik a szerző markáns, egyedinek mondható álláspontja, amely miatt a kötet szemléletmódja valóban újdonságnak tekinthető.

Migrációról is szó van

A témák között a „kemény" illetve a „puha" biztonság kérdései egyaránt szerepelnek: a polgárháborúk, a katonai intervenciók, a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek elterjedésének problémája mellett

helyet kapott a környezeti biztonság, a migráció és a kiberbiztonság is.

A szerző a fejezetek végén kérdésekkel, további olvasmányokkal segíti elő a témákban való elmélyedést, így a kötet tankönyvként és szakkönyvként is kiváló olvasmány lehet a biztonságpolitika alapfogalmainak problémaközpontú megközelítéséhez.