Sokkoló körülmények a fehéroroszországi árvaházakban

2017.04.20. 11:26

Hagyták lesoványodni a gyerekeket, mert senki sem utalt pénzt a támogatásukra. Az egyik 20 éves lány mindössze 11 kg, sosem sétált vagy állt a saját lábán, mert képtelen rá.

Megdöbbentő látvány fogadta a szakértőket több fehéroroszországi gyerekotthonban – számolt be róla a The Guardian. Közel 100 súlyosan alultáplált fiatalt találtak az árvaházakban, néhány tinédzser súlya alig érte el a 15 kg-t.

A Guardian azt írta, a legtöbb fotó annyira sokkoló, hogy nem is tették közzé.

Lelki problémákra hivatkoztak

A hatóságok vizsgálatot indítottak. Annyit tudni, hogy bizonyos árvaházaknak már nem volt igazgatójuk, mert kirúgták őket.

Az intézményekben azzal védekeztek, a gyerekek alultápláltsága pusztán lelki problémákból ered. A botrány azután tört ki, hogy az egyik gyerek orvosa jótékonysági meccsre hívott egy újságírót.

Az ott készült fotók mindenkit megdöbbentettek, az egyik 20 éves lány mindössze 11 kg volt.

Sosem álltak lábra

A gyerekek még sosem sétáltak, állandóan az ágyban feküdtek, gyakorlatilag nincsenek izmaik  

– osztotta meg a megdöbbentő részleteket Ella Boriszova, az egyik árvaház vezetője.

"A lábuk csak bőrrel borított fogpiszkáló. Egy ilyen gyerek sosem fog felállni és járni, ha nem kap speciális kalóriatartalmú ételt. A mi intézményünk számára most az a legfontosabb, hogy a gyerekeket tápláljuk, és orvosi segítséget kapjanak."

Nem adakozott senki

A helyi orvosok hibáztak, mivel nem hívták fel a hatóság figyelmét az árvaház nehéz anyagi körülményeire. Az egyik nevelő próbált adományt gyűjteni a közösségi médián keresztül, de a jótékonysági fesztiválra senki sem ment el.

Az ügyészség szerint az igazgatók törvényt szegtek, két vezetőt elbocsátottak, egy másikat pedig megrovásban részesítettek.Ha rendszeresen látta volna őket orvos, és tette volna a kötelességét, a gyerekek állapota előbb nyilvánvaló lett volna

– tette hozzá az ügyészség.

Anna Gorcsakova, az egyik gyerekhospice-ház igazgatója szerint általános probléma, hogy a súlyosan beteg gyerekekkel nem foglalkoznak az árvaházakban.