Több halott a venezuelai tüntetéseken

2017.04.20. 11:40

Milliók vonultak az utcára, hogy a kormány ellen tüntessenek Venezuelában. Gumilövedéket és könnygázt használnak a hatóságok, hogy ne tudjanak egyesülni a nagyobb tömegek. Eddig legalább öt halottja van a tüntetéseknek. 

Minden tiltakozás anyjának nevezik azt a tüntetéssorozatot, amit Venezuelában szervez az ellenzék. 

A Maduro elnök elleni tüntetéseknek már legalább 5 halottja van. Közülük egy 18 éves focista fiút, Carlos Morenót a fővárosban lőtték fejbe. Egy 23 éves egyetemista lányt pedig San Cristóbalban lőttek le. Ennek ellenére az ellenzékiek úgy döntöttek, folytatják a tüntetést, és előrehozott választásokat követelnek.

Henrique Caprlies, az ellenzék egyik vezetője azt mondta:

Ha ma több millióan voltunk az utcán, holnap ennél is többen kell lennünk!  

Nagyjából 6 millióan mentek Venezuela utcáira tüntetni, ebből 2,5 millióan csak a fővárosban, Caracasban tiltakoztak. A tüntetők nagyjából 26 helyről próbáltak meg eljutni az ombudsmani hivatalhoz, amely a panaszok kivizsgálásáért felelős. 

Forrás: AFP/Juan Barreto

A rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel próbálta szétoszlatni a lázadó tömeget, hogy a különböző csoportok ne tudjanak egyesülni. A hatóságok eddig 400 embert tartóztattak le.

Az amerikai külügyminisztérium és mellette 11 latin-amerikai ország ítélte el a tiltakozókkal szembeni erőszakot. Állítólag vizsgálatot indítanak majd a gyilkosságok ügyében, amelyekkel Maduro fegyveres bandáit vádolják.

A tüntetők előrehozott választásokat és Maduro lemondását követelik. A venezuelai parlament elnöke, Julio Borges arra szólította fel a fegyveres erőket, hogy tartsák magukat az alkotmányhoz. 

Venezuela továbbra is súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd. Az infláció kezd megfékezhetetlenné válni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK