19 ezer terrorizmushoz köthető ember él Belgiumban

Vágólapra másolva!
A terrorizmushoz köthetők, vagy velük szimpatizálók száma az elmúlt hét évben mintegy 900 százalékkal nőtt a belga La Libre Belgique napilap szerint.
Vágólapra másolva!

A lap rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy míg 2010-ben 1800, terrorizmushoz köthető, vagy velük szimpatizáló ember adatait rögzítették, addig a terrorveszély szempontjából szélsőséges nézeteket valók, vagy terrorszervezettel rokonszenvezők száma 2017 első negyedévében megközelítette a 19 ezret.

Nem mindenki terrorista, aki az adatbázisban szerepel

Jan Jambon belga belügyminiszter elmondta, az adatok nem csak a terrorizmushoz kapcsolódó bűncselekmények elkövetőinek, vagy az azokhoz köthetőknek az adatait tartalmazzák. A rendőrségi adatbázisban rögzítettek nem mindegyike követett el, vagy kísérelt meg terroristatámadást.

Sokan vannak, akiknek telefonján, számítógépén, vagy közösségi oldalaikon talált információk alapján bebizonyosodott, hogy szimpatizálnak, vagy valamilyen formában kapcsolatot tartanak terrorista csoport tagjaival, vagy azok családtagjaival.

A miniszter elmondta azt is, hogy az adatbázisban 2200 olyan ember is szerepel, akik terrorizmushoz nem köthetők, de szélsőségesen radikális nézeteket vallanak. Ezek közé gyakran olyan hozzátartozók, köztük nők tartoznak, akiknek családtagja terrorizmushoz köthető tevékenységet végzett, vagy tervezett elkövetni - mondta a belga belügyminiszter.