Eddig rossz helyen kereshették az eltűnt maláj gépet

2017.04.21. 11:33

A Malaysia Airlines gépe 2014 márciusában 239 emberrel a fedélzetén indult el Kuala Lumpurból Pekingbe, de a Thai-öböl felett eltűnt.

Sokáig hiába keresték, még roncsokat sem találtak, viszont 2015-ben Franciaországnál, majd 2016-ban Mozambik partjainál találtak rá a maláj gépről származó darabokra. A roncsok között volt egy szárnyrész is, amely alapján decemberben megállapították: nem robotpilóta vezette a gépet,  amikor lezuhant.

Forrás: AFP/Jimin Lai

Ausztrál tudósok állítják, bizonyítékuk van arra, hogy a 370-es járat valószínűleg a fő keresési zónától északra található – írja a BBC. A repülőgép-szerencsétlenséget vizsgáló szakértők ezt a gép szárnyának maradványaiból mért adatokra alapozzák. Úgy vélik, valóban nem robotpilóta irányította a repülőt, ezért lőtték be tévesen a keresés helyszínét. 

Tavaly Darren Chester ausztrál közlekedési miniszter azt mondta, a decemberi jelentés nem indokolja az új kutatás elindítását, mert így sem lehet pontosan meghatározni, hol lenne érdemes keresni a roncsokat. A mostani jelentést Malajziába küldték, a nyomozást ott folytatják.